Што е психобиотичка диета и кои се нејзините придобивки?

ФОТО: Pixabay

Научниците веќе некое време знаат дека храната влијае на нашата ментална состојба. Сепак, повеќето студии за ефектите на храната врз невролошкото здравје се фокусираа на индивидуална храна, а не на целосен пристап кон исхраната. Ова беше причината зошто ирските научници сакаа да видат дали психобиотската исхрана, дизајнирана првенствено за добро здравје на цревата, може да има позитивен ефект врз менталната благосостојба.

Научниците спроведоа рандомизирана контролирана студија, чии резултати беа објавени во научното списание „Molecular Psychiatry“.

Што е психобиотичка диета?

Термин измислен од коавторите на студијата Тимоти Тед Динан, д-р Тимоти Тед Динан, и д-р Џон Крајан, психобиотската исхрана се потпира на оската црево-мозок, фаворизирајќи ја здравата храна за цревата, позната по тоа што го поддржува балансот на цревните микроби. . Тоа се цели зрна, пребиотик овошје и зеленчук, мешунки и ферментирана храна.
Диетата подразбира ограничена потрошувачка на слатки, слатки пијалоци и преработена храна.

Испитната диета вклучуваше:

шест до осум дневни оброци од овошје и зеленчук со висок процент на пребиотски влакна (јаболка, банани, праз, кромид)
пет до осум дневни порции цели зрна (овес, интегрална пченица, киноа)
две до три дневни порции ферментирана храна (кисела зелка, кефир, комбуха)
три до четири порции мешунки неделно (наут, леќа, грашок).
Истражувањето опфатило 45 здрави возрасни лица, на возраст меѓу 18 и 59 години, кои дотогаш немале оптимални навики во исхраната. На студиската група и беа дадени информации за компонентите на психобиотичката исхрана и беше побарано да се придржува до неа колку што е можно повеќе.

Контролната група доби минимални часови за општа исхрана (наместо лекции фокусирани на психобиотици). Научниците го испитуваа составот и функцијата на фекалните микробиоти, стресот, целокупното здравје и исхрана, како и метаболичкото профилирање на примероците од крв, урина и фекалии, пред и по четиринеделен пробен период за двете групи.

Како психобиотичката исхрана влијае на менталната благосостојба?

Учесниците кои ја следеле психобиотската исхрана доживеале поголемо намалување на воочениот стрес. Иако немаше значајна разлика во одговорот на стресот помеѓу контролната и тест-групата, поголемото придржување кон диетата за тестирање резултираше со посилно намалување на воочениот стрес.

Додека промените во микробиолошкиот состав на цревата беа суптилни во испитуваната група, значајни промени беа пронајдени во 40 специфични фекални липиди. Причината за ова е намалување на вкупните масти во исхраната и зголемување на мононезаситените масти.

Исто така, беше забележано подобрување на уринарните метаболити на триптофан (суштинска аминокиселина од витално значење за синтезата на клучните протеини и здрави инфламаторни реакции).

Накратко, за само четири недели, учесниците кои следеле психобиотска диета богата со растителни влакна и ферментирана храна доживеале пониски воочени нивоа на стрес, поздрави движења на дебелото црево, поздрави профили на воспалителни метаболити и малку подобрен микробиолошки состав и функција, пренесува 24 sata.hr.

Comments are closed.