Главни показатели за стрес кај децата

Илустрација (foto:pixabay)

Не треба да нагласуваме дека живееме во време на зголемен стрес. Светот каков што го знаеме претрпе драстична промена, а на тоа не се имуни ниту децата.

Како и ние возрасните, и децата можат да бидат под стрес, пишува „Kids Minds Matter“, само што кај нив симптомите не се толку видливи. Или се тие?

Иако децата немаат секогаш емоционална интелигенција или вокабулар за да се изразат, тие многу добро можат со емоционални или знаци на однесување да покажат дека се во стресен период и дека им е потребна помош.

Експертите објаснуваат како стресот кај децата може да се манифестира преку промени во нивното типично однесување.

Секоја возраст има различни симптоми, но некои од најчестите знаци се нерасположение или раздразливост, повлекување од активности во кои детето некогаш уживало, грижа, жалење за градинка или училиште, плачење, покажување страв во ситуации од кои детето претходно не се плашело. Освен тоа, детето е повеќе врзано за родителите, па доаѓа до промени во апетитот и сонот.

Стрес кај деца од три до седум години

Оваа нагласена возрасна група може да покажува знаци на регресија. На пример, децата кои биле успешно обучени за тенџере може одеднаш да го навлажнат креветот.

Детето исто така може повторно да почне да го цица палецот. Тој, исто така, може да има проблеми да обрнува внимание на работите околу него, да има бес или да покажува вознемиреност од разделување. Тепачките околу јадењето и заспивањето исто така може повторно да се појават.

Стрес кај деца од седум до 10 години

Оваа возрасна група е нешто посвесна за необичните времиња во кои моментално се наоѓаме. Тие можат да се плашат за сопственото здравје, а често се грижат и за своето семејство, бидејќи развиваат способност да ги земат предвид туѓите перспективи.

Тоа најчесто се однесува на нивните баби и дедовци, но често и на нивните родители. На пример, тие можат да ги ослободат своите стравови во форма на гнев или голема раздразливост.

Други симптоми се анксиозност, возбуда, а некои деца забележуваат промена во однесувањето – дома се однесуваат на еден начин, но на училиште или со пријателите на сосема поинаков начин. Сето ова се знаци дека детето поминува низ стресен период и дека му е потребна помош.

Стрес кај тинејџери од 10 до 13 години

Оваа возрасна група е во таа единствена фаза кога почнуваат да се појавуваат бунтовност и непослушност. Во овој период од животот родителите најчесто забележуваат дека децата избегнуваат или бегаат од часови, пониски оценки или пружаат отпор кога треба да завршат домашна или да завршат некоја друга задача што им е доделена, пренесува Indež.hr.

Децата од оваа возрасна група исто така имаат помала веројатност да зборуваат за своите грижи и стравови, но експертите предупредуваат дека тоа не значи дека ги немаат.

Comments are closed.