Овие 7 намирници никогаш не ги чувајте во фрижидер

ФОТО: Andrey_Popov / Shutterstock

По враќањето од продавница, често несвесно ставаме намирници во фрижидер, но дали е тоа секогаш добар потег? Додека некои намирници побрзо се расипуваат на високи температури, други губат боја, вкус и текстура на ниски температури. Некои намирници се неопходни за чување во фрижидер, но има и такви кои воопшто не припаѓаат таму.

Банани
Дали некогаш сте се запрашале зошто бананите никогаш не се чуваат во фрижидер во продавниците? Причината за тоа е едноставна – бананите го менуваат својот изглед и текстура на ниски температури, па затоа не се привлечни за купувачите. Имено, меѓу експертите има несогласувања кога станува збор за ова овошје. Додека едни тврдат дека тропското овошје не треба да се чува во фрижидер, други сметаат дека овој чин ќе го продолжи рокот на траење, додека не поцрни. Меѓутоа, ако бананите прерано ги ставите во фрижидер, тие ќе ја променат бојата и вкусот, па ќе ве принудат да јадете горчливи банани или да ги фрлите.

Свежи билки
Неправилното складирање на свежи билки со нивно чување во фрижидер предизвикува многу брзо нивно сушење. Затоа, најдобро е билките како босилек, мајчина душица и рузмарин да ги чувате на собна температура, подалеку од сончева светлина, во чаша вода. Од погоре споменатите растенија, босилекот е најчувствителен и има тенденција брзо да се расипува доколку не се третира соодветно.

Нафта
Иако често слушаме дека маслото треба да се чува на ладно место, фрижидерот дефинитивно е погрешен избор. Без разлика дали е растително, кокосово или маслиново масло, ако го чувате во фрижидер ќе го направите густ како путер, што веројатно никој од нас не го сака. Исклучок од ова правило се маслата на база на јаткасти плодови, кои се единствените масла што можат да се ладат на овој начин.

Зготвено пилешко
Не само што се менува вкусот на зготвено пилешко откако ќе се чува во фрижидер, туку и текстурата и вкусот се влошуваат и може да дојде до труење. За да немате дигестивни проблеми, чувајте го зготвеното пилешко во фрижидер не подолго од 2 до 3 дена, а се што е повеќе од тоа може да предизвика стомачни проблеми.

Med
За разлика од другите намирници кои служат за човечка исхрана, медот се смета за нерасиплив прехранбен производ, па затоа нема потреба да се чува во фрижидер. Доколку не сакате вашиот мед да го изгуби својот квалитет, просторот каде што го чувате треба да ги исполнува следниве услови: идеална температура од 17°C до 19°C, просторијата да не е влажна и да се чува во сенка. . Чувањето мед во фрижидер може да придонесе за негова кристализација, што го отежнува неговото извлекување од теглата.

Манго
Иако не се случува често да го најдете ова егзотично овошје на нашата трпеза, секако вреди да се обрне внимание. Ако ставите сурово манго во фрижидер, ќе го забавите неговото созревање и затоа ќе ви биде многу тешко да го јадете поради неговата цврстина.

Кафе
Вкусот на меленото кафе или зрната кафе ќе се промени ако го чувате во фрижидер. Иако многумина мислат дека на овој начин ќе ја продолжат нејзината свежина, ќе се случи токму спротивното. Доколку сакате да се ослободите од непријатните мириси од фрижидерот, истурете го кафето во помал сад и ставете го во фрижидер. Кафето има моќ да апсорбира непријатни мириси, а со таа намера можете да го чувате на споменатото место.

Comments are closed.