Треба да ги избегнувате овие намирници кога сте „нападнати“ од акни

консумација на нездрава, мрсна храна, било да е тоа пица, преработена храна или чоколадо. Сепак, иако брзата храна не е добра за вашето тело, не постои врска помеѓу конзумирањето храна за ужина и појавата на акни.

Сепак, според дерматолозите, постојат две групи на намирници кои треба да ги избегнувате доколку почувствувате појава на акни или едноставно сте склони кон нив. Првата група се состои од намирници со висок гликемиски индекс, попознати како рафинирани јаглехидрати и шеќери.

Храната со висок гликемиски индекс е храна која брзо ослободува гликоза.

Тоа може да предизвика ненадеен скок на нивото на шеќер во крвта, што може да предизвика серија несакани ефекти како што се затнати пори кои можат да предизвикаат постојани и болни акни.

Покрај храната со високо ниво на шеќер, млечната киселина може негативно да влијае и на појавата на акни.

„Кравјото млеко, особено обезмастеното млеко, е тесно поврзано со појавата на акни“, додека, од друга страна, јогуртот и сирењето не доведуваат до овој проблем.

Comments are closed.