Тврдоглавите деца имаат поголеми шанси да бидат успешни кога ќе пораснат

Тврдоглавите деца можат да бидат вистински кошмар. Понекогаш навистина не фрустрира тоа што не нè слушаат и се однесуваат несоодветно. Не можеме да објасниме зошто не го почитуваат нашиот авторитет, а понекогаш се прашуваме дали можеби проблемот е во нас?

Ако се пронајдовте во претходните реченици, не очајувајте. Вистина е дека тврдоглавите деца се потешки за воспитување од послушните и смирени деца, но има добра причина зошто треба да бидете помалку нервозни поради бунтовноста на вашето малечко.

Имено, едно ново истражување откри дека децата кои помалку слушаат имаат поголеми шанси за успех во зрелата возраст. Би помислиле дека усогласеноста, доброто однесување и добрите оценки во училиште се клучни за да напредуваме во животот, но се чини дека погрешивме.

Студијата го следела развојот на 3.000 деца од 1968 година до денес. Пред речиси пет децении, истражувачите снимиле податоци за нив, вклучувајќи го нивниот коефициент на интелигенција, социо-економскиот статус, оценките во училиште и информациите поврзани со нивните ставови и однесување.

Кога истражувачите ја провериле социјалната положба и имотната состојба на учесниците во експериментот пред неколку години, успеале да извлечат одредени заклучоци и да ја пронајдат главната причина за нивниот (не)успех во животот. Верувале или не, излегува дека бунтовните и малку поагресивни деца во современиот свет поминале подобро од примерните ученици.

Постојат неколку причини за ова. Како прво, неконформистите не одат по промашениот пат и се способни да видат работи што другите не ги мислат. Тие размислуваат надвор од границите на воспоставеното размислување, што во контекст на кариерата може да значи дека наоѓаат нови начини да заработат пари пред другите.

Друга работа што го објаснува успехот на поранешните тврдоглави деца е фактот дека тие се поагресивни од потолерантни луѓе, што им помага да се изборат за поголема плата, подобра позиција во компанијата, но и да ги убедат другите во вредноста на нивната идеја. или производ.

Третата причина за потенцијално поголемите шанси за успех на бунтовните деца е нивната релативно поголема себичност. Тоа не значи дека секое тврдоглаво и непослушно дете е украсено со оваа особина, но во просек таквите луѓе имаат тенденција да работат само во свој интерес во споредба со другите луѓе.

Што мислите за ова откритие? Дали тврдоглавоста во младоста навистина може да доведе до успех во животот или грешат истражувачите на оваа студија?

Comments are closed.