Работата од дома е постресна од работата во канцеларија

Во денешното време на различни интернет платформи кои промовираат хонорарци, но и на работодавци кои не изнајмуваат канцелариски простор, работата од дома е попопуларна од кога било. Повеќето мултинационални корпорации имаат барем еден вработен кој не мора да доаѓа на работа, а кога станува збор за помалите компании, работата од дома стана сосема нормално.

Едно истражување покажа дека 70% од милениумците повеќе би сакале да работат кај работодавач кој нуди опција за работа од дома, отколку онаа што бара од вас да се појавувате во канцеларија секој ден во девет. Многумина од испитаниците во оваа анкета рекоа дека ја ценат флексибилноста на работното време, особено кога имаат деца, а исто така им е удобно да не го трошат своето драгоцено време возејќи до и од работа.

Ова се секако предности на работењето од дома, но има и одредени недостатоци. Имено, многу истражувања покажале дека работата од дома може да биде многу стресна. Во едно истражување на Обединетите нации, на пример, се наведува дека 41% од оние кои работат од дома се соочиле со високо ниво на стрес во последната година, додека овој процент од оние кои треба да работат во канцеларија е само 25%.

Еден од факторите што ги објаснува резултатите од оваа студија е фактот дека луѓето кои работат од дома имаат избор да ги помешаат работата и слободното време, па понекогаш ја одложуваат работата во текот на денот и не се одмораат доволно, а тешко е да се одморат. кога вашиот стан е во исто време и канцеларија. Класично зафатените луѓе, пак, можат да заборават на работата во моментот кога ќе ја напуштат канцеларијата и да не размислуваат за тоа до следниот работен ден.

Друг фактор на потенцијален стрес е поврзан со односот со колегите. Бидејќи не сте во нивна близина, полесно ви е погрешно да ги протолкувате нивните мејлови и да создадете илузија дека тие држат лутина против вас. Од друга страна, ако сте во канцеларија со нив, само врз основа на нивниот говор на телото, ќе можете да го разберете нивниот став за вашата работа и тие нема да се нервираат за џабе.

Стресот може да настане и кога имате работа со незгоден шеф или клиент кој, бидејќи не ве гледа во очи, не чувствува потреба да биде љубезен и е многу позахтевен отколку што би сакал да има да се соочат со вас лице в лице на дневна основа.

Дали некој од вас работи од дома? Дали забележавте дека сте под стрес отколку кога работевте во канцеларија?

Comments are closed.