5 причини кои го објаснуваат нашиот страв од љубов

Повеќето луѓе ќе ви кажат дека нема ништо подобро од чувството што го добиваме кога сме во врска со личноста што ни се допаѓа, но за некои тоа едноставно не е доволно. Ги прогонуваат некои стравови кои ги спречуваат да се врзат за други луѓе и да го откријат вистинското значење на љубовта.

Што е она што многумина од нас најмногу ги плаши кога станува збор за заљубувањето? Можеби следните пет причини ќе ви го дадат одговорот на ова прашање…

Се плашиме да не ги повториме старите грешки

Убедени сме дека нашата нова врска ќе заврши исто како и старата, па се откажуваме од љубовта уште пред да ја започнеме. Ова, ќе се согласите, е прилично дефетистички став кој нè поттикнува да се преплавиме во самосожалување, наместо да се справуваме со нашите проблеми и да им дозволиме на другите да влезат во нашите животи. Старата поговорка дека без ризик нема профит важи и за љубовните врски.

Тешко ни е да се приврземе само за една личност

Притисокот да се биде само со една личност во денешно време е помал отколку кога нашите родители беа млади. Некои луѓе немаат проблем да бидат во отворена врска со партнерот бидејќи веруваат дека заљубувањето прави повеќе штета отколку корист. Луѓето кои го избираат овој начин на живот обично се деца од несреќни бракови кои се плашат дека судбината на нивните родители ќе се повтори.

Не сакаме да го изгубиме нашиот идентитет

Вложуваме многу напор за да ја развиеме нашата личност и нашата независност, само за да одлучиме целосно да се предадеме на друга личност и да дозволиме нашите чувства кон неа да не променат. Ова е вообичаен став на многу луѓе. Вистината е дека промената е неизбежна, сакале или не, и ако мислите дека за десет години ќе бидете исти како денес ако останете сами, сериозно се лажете.

Се плашиме од реакцијата на околината на нашиот избор на партнер

Кога ќе влезете во врска со нов партнер, бидете сигурни дека сите луѓе околу вас ќе имаат мислење за него/неа, а многу од нив ќе ви го соопштат тоа без воопшто да ги прашате. Твоите родители речиси сигурно ќе те известат дали го одобруваат или не го одобруваат твојот избор. Јасно е дека може да биде многу стресно, но тоа сепак не е добра причина да се лишиме од љубовта. На крајот на краиштата, секој што ве осудува денес некој вчера го осудил или утре ќе му суди од истите причини.

Се плашиме да ги откриеме нашите чувства

Покажувањето чувства е проблем за многу луѓе. Се плашат да бидат ранливи пред другите луѓе и да ги откријат своите слабости. Секогаш постои, секако, стравот дека партнерот ќе не одбие откако ќе дознае се за нас. Ова е погрешен начин на гледање на работите. Врските меѓу другото служат за партнерите да си пружат удобност и да си помагаат во најтешките моменти.

Comments are closed.