Што носи повеќе среќа, пари или вежбање?

ФОТО: Pexels

Има многу причини за среќа, но не треба да ја барате во некој или нешто надворешно, туку во себе. Имено, штом ќе го промениме погледот на реалноста што не опкружува и ќе почнеме да го правиме она што зависи од нас, реалноста се менува. Има многу истражувања на темата среќа, но на изненадување на многумина, луѓето често ја бараат на погрешни места. Во денешниот текст ќе се занимаваме со односот помеѓу физичката активност и парите. За што точно станува збор дознајте во остатокот од текстот.

Вежбањето може да нè направи среќни како заработка од 25.000 долари

Студијата спроведена на универзитетите Јеил и Оксфорд, на примерок од 1,2 милиони Американци, ја испитуваше, од една страна, нивната физичка активност, а од друга, основните податоци (пол, приход, финансиска состојба, медицинска историја). Овој пристап им овозможи на интервјуерите да откријат како секојдневното вежбање влијае на среќата. Испитаниците кои редовно вежбале имале значително подобро ментално здравје од другите учесници во истражувањето во слично милје, дури за 43 проценти. Она што е особено интересно е што тие се изјаснија за среќни, а резултатите го поткрепуваат тоа. Имено, нивното животно задоволство е исто како и на луѓето кои заработуваат 25.000 повеќе од нив.

Прекумерното вежбање не е секогаш добра идеја

Иако се препорачува за ментално здравје, физичката активност сепак треба да биде избалансирана, бидејќи ниту едната крајност не е добра. Премногу вежбање може да биде контрапродуктивно за вас, а луѓето кои вежбаат 30 до 60 минути, 5 дена во неделата, доживуваат најголема радост.

Некои спортови носат повеќе задоволство од другите

Врската помеѓу среќата и духот на заедницата е нераскинлива, затоа екипните спортови водат против индивидуалните спортови. Сепак, иако тие не вклучуваат соиграчи, аеробикот и возењето велосипед се подеднакво ефикасни.

Се надеваме дека научивте нешто ново, и дека денес ќе почнете да вежбате, ви препорачуваме утрински аеробик, во траење од 20 минути. Оваа вежба ќе направи да се чувствувате енергично во следните 12 часа.

Comments are closed.