Ова е една работа што жените треба да ја направат пред стресни настани за да го намалат нивото на кортизол

ФОТО: Matteo Di Iorio on Unsplash

Не можеме секогаш да знаеме кога нè очекува стресна ситуација, што е најчесто причината поради која уште повеќе не влијае, но кога очекуваме дека ќе се случи нешто што нема да ни се допадне, постои начин да се подготвиме за тоа, а ова е особено за жените.

Не е тајна дека допирот на друга личност може позитивно да влијае на нашето тело, но каква врска има ова со стресот и дали постојат разлики меѓу мажите и жените во овој поглед? Едно истражување беше спроведено токму на таа тема и опфати 76 луѓе во врски, а испитуваше како гушкањето влијае на нивото на стрес.

Од испитаниците беше побарано да ја држат едната рака во ледена вода три минути, додека гледаа во камерата и под будното око на истражувачот. Учесниците беа поделени во две групи – половина од нив прво го прегрнаа партнерот, а другата половина не. Причината за тоа беше да се провери дали прегратката ќе влијае на подоцнежната реакција на стресот.

Врз основа на измереното ниво на кортизол, откриено е дека жените кои го гушкале партнерот пред стресен настан имале пониско ниво на кортизол од оние кои не го прегрнале. Крвниот притисок и емоционалната состојба не се променија, но интересно е што мажите ја немаа оваа разлика меѓу двете групи. Она што треба да се испита подолу е дали ова важи и за гушкање со други луѓе кои не се наши партнери.

Comments are closed.