За да спречите остеопороза во иднина, треба да реагирате веднаш

ФОТО: Klara Kulikova on Unsplash

Остеопорозата е болест на коските која ги погодува главно постарите лица, почесто жените отколку мажите. Меѓутоа, за да се спречи оваа болест, неопходно е да се преземат превентивни мерки што е можно порано. Дознајте подолу што треба да направите за да ја намалите можноста за добивање на оваа болест.

Густината на коските се намалува со возраста, па ризикот од остеопороза се зголемува како што стареете. Почесто се случуваат фрактури на коските, закрепнувањето е потешко и се јавуваат многу други проблеми кои го отежнуваат квалитетот на животот. За да ги избегнете, клучно е да почнете да се грижите за здравјето на коските уште од рана возраст.

  • Еве што можете да направите за да ги зајакнете вашите коски:
  • Редовно вежбајте;
  • Обезбедете соодветен внес на калциум и витамин Д;
  • Не претерувајте со потрошувачката на кофеин;
  • Одржувајте витка линија (прекумерната тежина е голем товар за коските);
  • Избегнувајте пушење и прекумерно консумирање алкохол;
  • Доколку сте жена, погрижете се да имате редовен менструален циклус и во случај на проблеми консултирајте се со гинеколог;
  • Јади здраво.

Започнете да се грижите за својата иднина уште денес и помогнете си да спречите болести кои можат значително да го влошат квалитетот на вашиот живот.

Comments are closed.