Овие навики во исхраната не се добри за вашите коски

ФОТО: Jan Romero on Unsplash

Во доцните дваесетти и раните триесетти, за жал, растот на коските престанува. Сепак, иако вашата коскена маса достигнува максимум до 30-тата година, има уште многу што можете да направите за да спречите губење на коскената маса.

Помеѓу многуте навики во исхраната кои можат да го забрзаат губењето на коскената маса, постои една навика која може да предизвика штета без воопшто да знаете: недоволно внесување на калциум и витамин Д. Овие две хранливи материи се многу важни за силни и здрави коски.

Намалување на нивниот внес може да дојде кога некое лице ќе одлучи да ги замени сите млечни производи, кои се добри извори и на калциум и на витамин Д, со растителни алтернативи кои не се збогатени со овие две важни хранливи состојки. Исто така, кога човек често консумира црвено месо наместо риба.

Колку калциум е потребно?
Препорачаната дневна доза на калциум за возрасни е 1.000 милиграми дневно. Оваа количина се зголемува на 1.200 милиграми дневно за жени по 51 година.

За да ја исполните оваа квота, се препорачува секојдневно во исхраната да внесувате храна богата со калциум, како млеко, тофу, сардина, јогурт… Доколку не можете да ги задоволите вашите потреби само со храна, прашајте го вашиот лекар за дополнителни внесување во форма на суплементи на калциум.одржување на здравјето на вашите коски.

Ништо без витамин Д
Важно е да знаете дека без витамин Д, вашето тело не може да користи калциум за зајакнување на вашите коски. Витаминот Д е уникатен затоа што вашето тело може да го произведе преку изложување на сонце, но поради времето поминато во затворен простор и намалената способност на телото да произведува витамин Д како што старееме, понекогаш станува неопходно да се добие дополнителен витамин Д преку храна и додатоци. помага да се достигнат препорачаните нивоа.15 микрограми витамин Д дневно.

Како што старееме, прескокнувањето на храна богата со калциум и витамин Д може да го забрза губењето на коскената маса и да го зголеми ризикот од остеопороза и фрактури, па затоа е важно да внимавате на исхраната, пишува „Eat This, Not That“.

Comments are closed.