Многу среќни парови спијат во одвоени кревети, а еве зошто

ФОТО: Vladislav Muslakov on UnsplashAndrea Piacquadio

Пред неколку години се сметаше дека еден пар кој спиел во посебни кревети има проблем. Денес, сепак, тоа стана тренд, кој го практикуваат многу партнери кои се среќно заљубени. Забележале многу предности на овој начин на спиење, а подолу ќе наведеме некои од нив.

Поголем просперитет
Често се случува партнерите да имаат различни навики и рутини за спиење. Можеби едниот легнува порано, му се допаѓа што температурата во собата е потопла или сака да чита книга на мир пред спиење, додека другиот повеќе би сакал да гледа филм, да спие на пониски температури и да оди на легнете подоцна. А можеби душеците и постелнината не им одговараат на двајцата партнери.

Кога можеме да ги следиме нашите навики, рутина и потреби, се подобрува и нашата благосостојба. Мирниот сон, кој го добиваме затоа што спиеме сами, а не со партнерот, исто така ни ја зголемува енергијата следниот ден и се чини дека се чувствуваме подобро.

Подобри партнерски односи
Некои луѓе можат прилично да го нервираат партнерот за време на спиењето; тие може да ‘рчат, ненадејно да се движат или да зборуваат во сон. Иако сме свесни дека во овие случаи партнерот не е виновен за своите постапки, тоа не го менува фактот дека тие можат да ни го нарушат сонот.

Доколку немате квалитетен сон поради партнерот, порано или подоцна тоа ќе почне да ви паѓа на нерви, а како резултат на тоа ќе имате проблеми во врската. Спиењето одвоено ви овозможува и двајцата да имате свој мир и да не се вознемирувате додека одмарате.

Одржување на пламенот на страста во врската
Паровите кои спијат одвоено не мора да го прават тоа секој ден. Тие можат да изберат да спијат заедно во одредени денови во неделата, во посебни прилики или кога сакаат. Потоа има можности да споделат заеднички моменти на нежност, кои не би ги имале нужно доколку вежбаат да спијат во ист кревет секој ден. Ќе имаат многу поголема желба за интимност и копнеж по партнер, што ќе влијае и на долгорочната перспектива на нивната врска.

Кога ќе се вратите во кревет со партнерот по пауза од неколку дена или недели, ќе се чувствувате како да сте отишле на патување и целосно ќе се посветите еден на друг, а целосно ќе заборавите на обврските и проблемите.

Comments are closed.