Еве зошто не треба да ги завршувате пораките со точка

Испраќањето пораки преку Интернет или мобилни мрежи е релативно нов начин на комуникација. Затоа, правилата на таквата комуникација сè уште не се добро дефинирани, туку се развиваат од година во година, во зависност од преференциите на оние кои испраќаат најмногу пораки, а тоа се секако помладите генерации.

Од таа причина, но и за многу други, забележливо е дека граматиката и правописот играат помала улога кога разменуваме пораки отколку во другите случаи на пишување. Едно од правилата што често се прекршува е она што се однесува на употребата на интерпункцијата, особено интерпункцијата.

Иако луѓето сè уште релативно често ставаат точка на крајот од реченицата во пораките, тие го прават тоа многу поретко кога станува збор за крајот на самата порака. Зошто е тоа така?

Некои луѓе ја толкуваат точката на крајот од пораката како знак дека нивниот соговорник повеќе не сака да разговара со нив и се чувствува непријатно кога некој од другата страна ја користи. Кај соговорникот воочуваат одредена доза на агресија или преголема сериозност и тоа воопшто не им се допаѓа.

Други луѓе мислат дека завршувањето на пораките со точка е премногу формално во незадолжителната комуникација, а многумина мислат дека тоа покажува и извештаченост и неискреност.

Интересно е што има нешто што повеќе ги нервира луѓето отколку поентата кога станува збор за комуникација со пораки, а тоа верувале или не се три точки! Тие видоа сè во него, од пасивна агресија до создавање непотребна неизвесност.

Comments are closed.