Болести предизвикани од стрес: од малаксаност и главоболки до малигни заболувања

ФОТО: EPA/ALEX PLAVEVSKI

Болеста не предизвикува самата стрес, туку нејзиното долго дејство на кое организмот се приспособи и кое повеќе не се препознава како стрес. Симптомите најавуваат дека полека ја губиме битката со овој непријател, а болеста ја означува неговата победа.
Стресот е сосема нормална реакција на организмот, која секојдневно се случува во нашиот организам. Нам ни значи нешто лошо, но тоа е нормален биолошки одговор на организмот, начинот на кој организмот реагира кога е под некаков притисок, односно нова ситуација. Организмот реагира на два начина, се бори или се откажува, велат експертите.

Стресот има и свој начин на дејствување
Тоа предизвикува лачење на невротрансмитери и хормони кои му овозможуваат на телото да се бори, што всушност е начин да се заштити телото и да се добие дополнителна сила во итни ситуации. Под влијание на хормоните, организмот почнува да дејствува, срцето почнува да работи побрзо, крвниот притисок се зголемува, дишењето се забрзува, мускулите се стегаат, сетилата стануваат поостри.
Стресот не штеди ниту еден дел од нашето тело
Како ќе реагираме на стресот, односно која ситуација ќе ни биде стресна, зависи од поединецот. Не постои специфична возрасна или пол група која е најподложна на стрес.
Поважна од овие индивидуални разлики е опасноста од продолжен стрес.
Хроничниот стрес го нарушува речиси секој органски систем во нашето тело и доведува до негова абнормална работа.
Болестите кои предизвикуваат стрес се во маѓепсан круг, бидејќи едно нарушување води до друго:
Стресот предизвикува грчеви во мускулите, болки во нив. Мускулите на вратот се најчувствителни. Кога сме под стрес, крвните садови на вратот се стегаат, што врши притисок врз нервните корени, што предизвикува замор и главоболки. Овој мускулен спазам доведува до болки во грбот и болки во нозете. Оваа состојба не доведува до несоница, па дури и до депресија, кога веќе немаме начин да се справиме со долгорочниот стрес.
По нападот на мускулите, стресот се насочува кон други делови од телото.
Поради стресот се нарушува работата на бројни органски системи, почнувајќи од пад на имунитетот, висок крвен притисок, често заболување од вирусни инфекции и дебелина. сè до посериозните како што се срцев удар и мозочен удар.

Стресот е исто така една од причините за тироидитис, воспаление на ткивото на тироидната жлезда.
Иако причините за витилиго, автоимуна болест која предизвикува губење на пигментот на кожата, не се целосно идентификувани, стресот на ова поле често се наведува како причина. Нејзиното дејство може да доведе и до улцеративен колитис, воспалителна болест на цревата.
Стресот ги зголемува и нивото на шеќер во крвта и нивото на липиди, кои се важни фактори на ризик за атеросклероза и срцеви заболувања. Може да предизвика алергии кои не биле присутни пред неговото дејство.

Стресот и „лошите“ гени
Кога станува збор за малигните заболувања, стресот исто така игра важна негативна улога на ова поле.
Кај канцерогените болести, генетската структура е клучна. Меѓутоа, дали предиспозицијата за болеста ќе резултира со болест во голема мера зависи од факторите на ризик меѓу кои стресот е водечки.
Предупредувачки симптоми
Постојат предупредувања за стрес, односно знаци на стрес, а доколку имаме повеќе од овие знаци во исто време, тоа е знак дека стресот не совладал и дека може да доведе до болест.
Овие знаци може да бидат физички, како што се болки во мускулите често во градите, гадење, вртоглавица и дијареа, емоционални предупредувања како што се
депресивно расположение, анксиозност, осаменост или раздразливост.
Психолошките знаци на будност вклучуваат постојана анксиозност, неможност за концентрирање и слаба меморија, а стресот може да вклучува однесувања како што се зголемено консумирање алкохол или цигари, често сон, намален социјален контакт или запоставување.

Деца и стрес
Изложеноста на децата на стрес првенствено се должи на самите родители. Децата го чувствуваат и го проектираат однесувањето на нивните родители, нивното отсуство и грижа, а тоа секако многу се одразува на нив. Посебна изложеност на стрес се јавува во адолесценцијата, која е најтешкиот период на растење, полн со големи предизвици и обврски, а некои тинејџери многу тешко ги поднесуваат. На таа возраст може да дојде до дебелеење, но и поблаги симптоми, треперење на рацете, палпитации.

Comments are closed.