Зошто комарците каснуваат некои луѓе, а други не?

ФОТО: MARTIN DOHRN/Profimedia

Кога досадните муви ќе бидат заменети со ноќна смена на првиот самрак, сфаќате дека нивниот иритирачки лет не е ништо во споредба со комарците.

И додека некои едвај ги чувствуваат, други луѓе едноставно не можат да живеат од нив.

Магазинот „Healthline“ објави статија за тоа кого почесто напаѓаат комарците.

Ова се клучните работи што досадните крвопијци им ги прават на жртвите.

Јаглерод диоксид

Кога издишуваме, сите испуштаме јаглерод диоксид. Повеќе произведуваме кога вежбаме. Комарците можат да детектираат промени во јаглерод диоксидот во нивната околина, па кога ќе почувствуваат дека има повеќе, знаат дека нивниот домаќин е во близина и потоа летаат до таа област, пишува „Healthline“.

Мирис

Мирисот на млечна киселина и амонијак е исто така знак за комарецот да има оброк во близина. Тоа се соединенија кои ги ослободуваме при потење. Исто така, научниците сè уште ги истражуваат причините за варијациите во мирисот на телото што ги прави одредени луѓе попривлечни за комарците. Причините може да вклучуваат генетика, одредени бактерии на кожата или комбинација од двете. Самиот мирис на телото се одредува според генетиката. Ако сте поврзани со некој кој често го каснуваат комарци, можеби сте поподложни. Студијата објавена во 2015 година покажа дека комарците многу ги привлекува мирисот на рацете на близнаците.

Бактериите на кожата исто така играат улога во мирисот на телото. Студијата од 2011 година покажа дека луѓето со поголема разновидност на микроби на кожата се помалку привлечни за комарците. Истражувачите, исто така, идентификувале специфични видови бактерии кои биле присутни кај луѓето, а комарците се целосно непривлечни.

Алишта

Не е познато зошто, но докажано е дека комарците ги привлекуваат темни бои, особено црни.

Топлина

Телото произведува топлина, а во зависност од надворешната температура се создава водена пареа. Топлината и пареата се непогрешлив компас за комарците. Се движи кон топлината, а гризе кога ќе почувствува водена пареа.

Алкохол

Луѓето кои пијат пиво се попривлечни за комарците од оние кои не го пијат овој алкохолен пијалок, покажа студија од 2002 година.

Бременост

Комарците се попривлечни за трудниците, веројатно затоа што имаат висока телесна температура и издишуваат повеќе јаглерод диоксид.

Comments are closed.