Ова е јапонскиот принцип на заштеда на пари

ФОТО: Unsplash

Дали сте слушнале за Какеибо? Веројатно не сте, но тоа е нешто што може да биде многу корисно за секого и каде треба да ги имитираме Јапонците. Ова е принцип кој се однесува на пристапот кон заштеда на пари, што е секогаш добро да се знае.

Секогаш е важно да бидете свесни за вашите можности во согласност со парите, а сите ќе ви кажат дека е добро да имате заштеда, но понекогаш тоа изгледа невозможно. Не сметајќи ги екстремните ситуации, секогаш постои нешто што можеме да направиме за да влијаеме на нашата финансиска состојба. Потребно е стекнување на соодветни навики и однесувања, а во тоа може да ни помогне јапонскиот принцип Какеибо.

Какеибо значи водење дневник во кој евидентираме се што е поврзано со нашата финансиска состојба. Во Јапонија веќе има печатени тетратки со простор за белешки, табели и инспиративни цитати од страна. Сè што ви треба е хартија и молив за да го примените овој метод, кој првпат бил спомнат во 1904 година.

Многу е едноставно, а се што треба да направите е да седнете во дневникот на Kakeibo на почетокот на секој месец и да размислите каква е вашата моментална финансиска состојба и каква би сакале да биде.

Четири клучни прашања треба да ви помогнат во ова:

Колку пари имам на располагање?

Едноставно ставете на хартија колкава ви е платата и евентуалните други приходи, а кои се трошоците, односно даноци, кирија, индивидуални рати и пресметајте колку пари ви остануваат.

Колку би сакал да заштедам?

Размислете колку би сакале да заштедите секој месец и наведете ја таа бројка како пари што не треба да ги потрошите. Поделете ја вкупната достапна бројка за секоја недела, бидејќи така ќе ви биде полесно да трошите.

Колку трошам?

Секој има свој начин на живот, кој вклучува одредени трошоци. Важно е да знаете колку пари трошите на која од ставките и да ги запишете сите, по можност на ваш дневен трошок.

Како можам да ги променам моите навики на подобро?

На крајот од секоја недела и месец проверете како напредувате и колку пари ви се достапни. Анализирајте на што го трошите и размислете дали ја постигнувате целта и како да се приближите до неа со менување на навиките.

Comments are closed.