Изладете ја просторијата без клима: Поставете го вентилаторот вака вечерва и ќе заборавите на жештината

ФОТО: Sergio Monti/ Profimedia

Клима уредот е совршено решение за топлите денови, но некои го немаат во секоја соба или едноставно не го сакаат. Сепак, постои стариот добар обожавател и еден трик што стана вирален.

Идеалната температура во спалната соба е од 16 до 18 степени, што е речиси незамисливо во текот на летото, освен ако климата не ви работи цела ноќ. Во лето, сепак, мора да се помириме со малку повисоки температури, но не премногу високи, бидејќи спиењето во топла соба може да биде исцрпувачко.

Доколку не сте љубители на климата, или ја немате во секоја соба, искористете го овој трик кој дефинитивно помага. Ви требаат два вентилатори за климатскиот ефект, но еден може да се користи.

Експертите препорачуваат да создадете „двоен ветер“ во просторијата и на тој начин да го исфрлите топлиот воздух од просторијата, а постудениот да влезе внатре.

Кога ќе падне ноќ, отворете ги сите прозорци и ставете вентилатор до прозорецот, но не да дува кон вас, туку кон надвор. На тој начин ќе исфрлите топол воздух од собата.

Ако имате еден вентилатор, целиот процес е завршен за вас овде, а просторијата е пристојно разладена.

Но, ако имате две, можете да го добиете ефектот на климата.

Значи, првиот вентилатор е свртен нанадвор, а вториот е во вториот прозорец или веднаш до првиот вентилатор и е свртен кон вас. Испуштате таков свеж, ладен воздух во просторијата, а просторијата се лади.

Comments are closed.