Овие две намирници помагаат во спречување на деменција

ФОТО: ANNA_PUSTYNNIKOVA/Shutterstock

Храната исто така влијае на нашето здравје и многу е важно што јадеме секој ден. Неговиот состав може да делува превентивно во различни ситуации, а новите истражувања постојано наоѓаат врски помеѓу овие состојки и поединечни болести. Една неодамнешна студија покажа дека консумирањето сирење и вино има врска со зачувување на когнитивните способности, па дури и со спречување на деменција.

За што точно се работи? Студијата, спроведена во Обединетото Кралство, опфатила 1.787 средовечни и постари возрасни лица во период од десет години. Секој од нив направи тест за флуидна интелигенција на почетокот, средината и крајот на тестот. Станува збор за тест кој ги испитува когнитивните способности како што е меморијата. И во текот на истражувањето, учесниците ги евидентирале своите прехранбени навики, односно внесувањето овошје, зеленчук, млечни производи и промените во однос на вообичаената исхрана.

Намирниците кои се издвојуваа беа сирењето и виното. Луѓето кои немале случаи на деменција во семејството и консумирале сирење имале подобри резултати од тестовите од оние кои не ја јаделе оваа храна. Се верува дека тоа би можело да биде затоа што содржи калциум, витамин Б12 и таканаречени добри бактерии. Умереното консумирање црвено вино се поврзува и со подобри резултати од тестовите, особено кај оние луѓе кои имаат случаи на деменција во семејството. Важно е да се спомене дека мора да го земат предвид внесувањето на сол, чијшто голем внес може да донесе некои несакани последици.

Треба да се напомене дека не треба да се претерува со сирење и вино, без оглед на вашата семејна историја. Тие можат да бидат корисни и се здрави во мали количини, но потребно е дополнително истражување на оваа тема. Засега евидентно е само дека исхраната може да влијае на спречување на некои болести или барем на нивно ублажување и се надеваме дека наскоро ќе има уште такви податоци.

Comments are closed.