Три причини зошто никогаш не треба да држите диета

ФОТО: Unsplash

Децата се насекаде околу нас, во форма на правила кои забрануваат одредена храна (без вистински медицински и етички причини). Ако се чувствувате виновни за вашата исхрана, веројатно тргнувате од детски менталитет. Откријте ги трите причини зошто никогаш не треба да држите диета.

  1. Диетите не ви помагаат да ја одржите изгубената тежина на долг рок

Идејата дека луѓето не успеваат во диетите поради недостаток на сила на умот е мит овековечен од индустријата за диети. Кога сте на диета, храната е едноставно попримамлива. Покрај тоа, постои проблем: метаболизмот се забавува бидејќи телото наоѓа начин да работи сам, со помалку калории, па повеќе остатоци се складираат во телото.

Затоа, не е изненадување што студиите покажуваат дека 95 проценти од луѓето „не успеваат“ на диети. Иако сте меѓу петте проценти од луѓето кои можат долгорочно да го одржат слабеењето, размислете од што се откажувате за да го постигнете ова: каква корист е да имате „идеално тело“ ако го жртвувате одењето на вечера, парче на чоколадна торта и вашите интереси надвор од опсесивно броење калории?

  1. Слабеењето не е клучот за поголема среќа

Диетата „не функционира“ доколку целта ви е долгорочно да ја одржувате тежината по слабеењето. Сепак, има проблем и со самата идеја за губење на тежината како цел, бидејќи врзувањето на среќата со нешто надворешно е рецепт за незадоволство. Луѓето сакаат да бидат слаби поради значењето што го придаваат на тоа, затоа што сакаат да се фокусираат на нешто опипливо за кое лажно веруваат дека можат да го контролираат.

Што ако се фокусиравте на љубов и прифаќање на вашето тело како што е сега? Пресметувањето калории, опседнатоста со телесните масти и читањето книги за исхрана веројатно одзема многу време од поважни работи.

  1. Слабеењето нема да ве направи поздрави

Можно е да се сметате за дебела личност и да бидете здрави. Може да бидете слаби, но не и здрави. Тежината не е добар „уред“ за мерење на целокупното здравје. Повеќето здравствени индикатори може да се подобрат со промена на вашето однесување во исхраната, без оглед на тежината. Секако, рестриктивните диететски ограничувања и слабеењето не се одговор на она што го бараме.

Слабеењето ќе биде проследено со замор и постојан замор. Сигурно сте предодредени за нешто многу подобро, многу поголемо од губење на 10 килограми или пресметување калории.

Comments are closed.