Како да се грижите помалку

ФОТО: Unsplash

Последната година донесе многу грижи и сè уште не е дојдено на своето место во светот. Менталното здравје на луѓето е влошено, без разлика на нивната возраст и животна ситуација. Неспорно е дека сите сме наишле на нешто ново и дека неизвесноста и несигурноста на секојдневието не турка во нервоза и разни грижи. Тоа е природно и не сте сами во таква ситуација, туку треба да најдете начин да се справите со тоа.

Луѓето се поотворени за своите чувства оваа година, и сите повеќе зборуваме за тоа, што е добро, но понекогаш можеби не е доволно. Некои побараа помош и од психолози и психотерапевти, за што треба да се поддржи и да се размислува без предрасуди. Луѓето кои по природа се посклони кон грижа можеби биле малку поподготвени за оваа ситуација на почетокот на пандемијата од непоправливите оптимисти на кои ништо не им е грижа, но сега и двајцата се во сличен проблем. А тој проблем се однесува на капацитетот на нашето тело да се справи со стресот и постојаната грижа.

Како тогаш да се справите со тоа? Не е доволно некој да ви каже да не се грижите и не е важно, но психолозите имаат еден совет кој може да помогне. Имено, потрудете се да одвоите половина час за да се грижите за се што нормално се грижите, сами одредете кога ќе биде, единствено важно е да не е веднаш по будењето и пред спиење. Разделете ги грижите на оние на кои можете да влијаете и на други кои не можат да се поправат. Обидете се да се помирите со другите, а првите ставете ги на хартија и размислете како можете да ги решите. Практичноста дефинитивно ќе донесе позитивни работи, а бришењето на грижите од списокот ќе донесе олеснување.

Ова се совпаѓа со претходните истражувања кои покажаа дека не е добро да се грижите премногу, но воопшто да не се грижите. Треба да ја пронајдете душевната состојба во која сте свесни за проблемите и, како благ трепет пред некој важен настан, да се грижите за тоа како можете да ги решите. Тоа не треба целосно да ве окупира, туку да биде присутно само толку да ве натера да не бидете пасивни, туку да работите на нивното решение. Не знаеме како се чувствувате на оваа тема, но не ја избегнувајте, сепак се работи за здравје.

Comments are closed.