Еве неколку тајни за тоа како да се чувствувате подобро секој ден

ФОТО: Pexels

Секој има активности кои му се пријатни и прават да се чувствува подобро, но не е секогаш можно да им се посветите на вистински начин. Ова не значи дека не можеме да правиме нешто за себе секој ден што ќе му угоди на нашето тело и на тој начин ќе се чувствуваме подобро. Треба да го слушаме телото и да го спасиме од стрес и напор, притоа давајќи доволно позитивни импулси, а еве неколку дневни промени кои ќе ви помогнат во тоа.

Оставете ја настрана утринската шолја кафе

Веројатно повеќето од нас се навикнати да пијат шолја кафе или чај веднаш по станувањето, за да се разбудиме, но тоа можеби не е толку препорачливо од една причина. Имено, кога кофеинот ќе почне да делува и ќе не „буди“, тој го блокира и аденозинот, хормон чие ниво е веќе ниско по будењето. А тој хормон обично ни помага да се чувствуваме смирени и присебни, па кафето не прави не само поконцентрирани, туку и понервозни, односно повозбудени. Поради таа причина, не е лошо да почекате неколку часа природно да се покачи нивото на овој хормон, а потоа да пиете кафе или чај. А за да се разбудите, треба да пробате истегнување, јога или некоја друга блага форма на вежбање, која ја подобрува циркулацијата и ги активира деловите од мозокот кои се уште „заспаат“.

Не го одложувајте утринскиот аларм

Никој навистина не е љубител на утринскиот аларм, бидејќи тој не буди и не потсетува дека е време за обврски и разни други активности кои не изгледаат толку привлечни покрај топол и удобен кревет. Затоа често кликнуваме на копчето за одложување и го одложуваме алармот за уште 15 минути. Она што треба да се земе предвид е дека организмот повторно го доживува стресот од будењето, односно зголемувањето на притисокот и поминувањето на хормонот кортизол низ телото, а тоа се случува секој пат по одложување на алармот, односно при неговиот звук. Затоа треба да се обидете да станете на првиот аларм и ако ја има таа опција, поставете го греењето да се вклучи барем половина час пред да сакате да станете и ќе ви помогне.

Направете го вашиот работен простор личен

Без разлика дали работите од дома како повеќето луѓе во последно време или во канцеларија, постои разлика во тоа како се чувствувате кога тој простор е безличен и кога сте промениле и додале нешто на него. Без разлика дали се работи за семејни фотографии, растение, постер или некоја друга ситница, ќе се чувствувате подобро ако тој простор го направите ваш во секоја смисла на зборот. Во зависност од сезоната и како се чувствувате, променете го тој распоред на и околу бирото со додавање нова фигурина, топка против стрес или нешто друго што ќе го поврзе тој простор со чувството на удобност и припадност.

Comments are closed.