Христијаните денес го прославуваат Богојавление- Водици

Денес православните верцници го прославуваат Богојавление Водици.

Водици претставува еден од најголемите и најзначајните празници а се претпоставува дека се прославувал уште од вториот век од христијанската ера.59693-70889

На овој ден Свети Јован го крстил Исус Христос.

Грците овој празник го нарекуваат Богојавленија множината укажу­ва дека во себе ги собира сите богојавленија од почетокот на светот и векот; а за време на крштевањето на Исус Христос Бог јасно и конечно се пројави како Света Троица, Отец, Син и Дух Свети.

Овој празник се нарекува уште и Водици, заради големиот водосвет, што го извршува Црквата на овој ден. Го­лемиот водосвет е симбол на обновувањето на нашата огре­вовена природа и на целиот космос преку вода и Дух.

 

Comments are closed.