Кокосовото млеко го уништува ракот на дебелото црево?

Ракот на дебелото црево денес е еден од најраспространетите облици рак меѓу мажите и жените, но има многу природни лекови кои ја спречуваат оваа болест, а медицинските лица сметаат дека нема доволно истражувања кои би ги потенцирале овие факти.

Image-1-4 (1)

Жално е што со науката денес доминира фармацевтската индустрија и што најголемиот број истражувања ги финансираат токму фармацевтските компании, а тие се насочени кон парична добивка, а не кон одржување на здравјето на луѓето.

Но, една одлична студија стигнува од Универзитетот во Аделејд, Австралија, каде истражувачите откриле дека лауринската киселина (која ја има во 50 отсто во кокосовото масло) уништува повеќе од 93 отсто од келиите на ракот на дебелото црево кај луѓето, по 48 часа од третманот.

Интригантно е што лауринската киселина ги труе келиите на ракот така што истовремено предизвикува оксидативен стрес, при тоа значително намалувајќи го нивото на глутатионот (кој им е потребен на келиите на рак за да се заштитат од оксидативниот стрес).

Експериментите се спроведени ин витро во Петриеви шолји, но и ин виво на глувци, покажувајќи еднакво дејство.

Лауринската киселина инаку се наоѓа и во мајчиното млеко, а претставува масна киселина која го поддржува имунитетниот систем и има антимикробни дејства.

Клиничките студии на Американското друштво за нутриција покажале дека мастите од кокосовото масло „може да бидат корисни во лечењето и превенцијата на состојби како што се дијабетесто, остеопорозата, вирусните болести како мононуклеоза, хепатитис Ц, херпес), болести на жолчното кесе, Хроновата болест и ракот“.

Докажано е дека кокосовото масло ги намалува несаканите ефекти од хемотерапијата и дека го подобрува квалитетот на живот на пациентите заболени од рак.

макфакс

Comments are closed.