Научниците ѕирнаа во Мрачното доба на Универзумот

Истражувачите астрофизичари од Шведска, Велика Британија, Германија и Јапонија, кои го набљудуваат ткн Мрачното доба на Вселената, открија галаксија, во кој релативниот удел на кислородот е само десет пати помал од онаа во Сонцето.

univerzum

Во извештаите објавени на ресурсите Science и EurekAlert!, галаксијата наречена SXDF-NB1006-2 е оддалечена на растојание од 13,1 илјади милијарди светлосни години од Земјата. Истражувачите утврдил дека содржи кислород, и речиси нема космичка прашина.

Периодот од развојот на Вселената, наречен Мрачното доба, траел меѓу 0,38 до 550 милијарди години по Големиот тресок. Во тоа време, космосот бил исполнет со водород, хелиум, литиум и нивните зрачења. Ѕвездите и планетите тогаш не постоеле. Јаглеродот и кислородот се акумулирале многу подоцна.

Comments are closed.