Можно е постоење на супер-Земји со субглацијални океани

Меѓународен тим истражувачи тврди дека во Вселената може да постојат ткн супер Земји, (егзопланети десет пати поголеми од Земјата), на кои има океани под површина од мраз, погодни за развој на некоја форма на живот, се наведува во написот објавен во списанието Icarus.

planeti

Експертите дошле до ваквиот заклучок врз основата на досега познатите податоци за изработка на обрасците. Меѓу познатите во овој момент екстрасоларни, или егзопланети, за најверојатни кандидати на кои би имало присуство на океани под мраз, научниците ги сметаат Kepler 62e и Kepler 62f.

Во рамките на Сончевиот систем, на симулацијата на параметрите одговара Ганимед, еден од сателитите на Јупитер.

Опонентите на авторите на ова истражување велат дека наодите не може да се сметаат за конечни, бидејќи во работата не биле користени сите засеа познати информации за екстрасоларните планети.

Comments are closed.