ФОТО: ЦПЛИП ПОРАКА со изложба го одбележа меѓународниот ден на лицата со попреченост

По повод одбележување на 3-ти декември – меѓународниот ден на лицата со попреченост, синоќа во Домот на АРМ Струмица беше отворена изложба каде што беа претставени креации од серијата креативни работилници кои Центарот за поддршка на лицата со интелектуална попреченост – ПОРАКА од Струмица ги реализираше од јули 2015 година заедно со членови на младински организации и ученици од средни и основни општински училишта од Струмица. Овие работилници беа дел од проектот „Заедно да ја пренесеме пораката на лицата со интелектуална попреченост”, кој се реализираше во партнерство со Здружение за млади АДОЛУС – СР Струмица, а финансиски овозможен од Општина Струмица.

IMG_2436_1024x768

Преку музички настапи, рецитали и театарски изведи на нивните соученици од ООУ „Видое Подгорец” и ООУ „Никола Вапцаров” од Струмица, како и децата од хорот од Парохијата „Свети Иван Крстител“ од Струмица вечерва испратија порака за поголема вклученот на лицата со попреченост и рамноправност во рамки на општетсвото и секојдневниот живот.

IMG_2461_1024x768

На изложбата беше промовирана и книгата „Победничка“, од авторката Викторија Пенова од село Балинци, Валандово. Настанот финишира со доделување благодарници на соработниците и поддржувачите на ЦПЛИП ПОРАКА Струмица.

IMG_2439_1024x768

Присутните гости на изложбата ја имаа можноста за симболична сума да ги купуваат ракотворбите и украсите, а парите собрани од продажбата на креациите ќе бидат искористени за опремување на Социјалниот Клуб на ЦПЛИП ПОРАКА Струмица со потребните дидактички материјали за работа.

IMG_2432_1024x768 IMG_2433_1024x768 IMG_2446_1024x768 IMG_2450_1024x768

IMG_2435_1024x768 IMG_2437_1024x768 IMG_2439_1024x768 IMG_2444_1024x768 IMG_2445_1024x768 IMG_2447_1024x768 IMG_2449_1024x768 IMG_2451_1024x768 IMG_2452_1024x768 IMG_2459_1024x768 IMG_2462_1024x768 IMG_2463_1024x768 IMG_2464_1024x768 IMG_2465_1024x768 IMG_2466_1024x768 IMG_2467_1024x768 IMG_2468_1024x768 IMG_2472_1024x768 IMG_2474_1024x768 IMG_2479_1024x768 IMG_2480_1024x768 IMG_2484_1024x768 IMG_2486_1024x768 IMG_2487_1024x768 IMG_2489_1024x768 IMG_2493_1024x768 IMG_2494_1024x768 IMG_2495_1024x768 IMG_2499_1024x768 IMG_2502_1024x768 IMG_2503_1024x768 IMG_2507_1024x768 IMG_2510_1024x768

 

Comments are closed.