СОУ „Никола Карев“ се вклучи во одбележувањето на Европската недела на кодирањето

Средното општинско училиште „Никола Карев“ се вклучи во одбележувањето на Европската недела на кодирањето и е единственото средно училиште во Република Македонија кое учествуваше во еден од десетте настани организирани по тој повод. Оваа недела е нова иницијатива која има за цел да ги доближи кодирањето и дигиталната писменост до сите на забавен начин.

12063332_884093188310779_1384992966262075081_n-Одбележувањето на европската недела на кодирањето во нашето училиште траеше три дена, првиот ден се одржа работилница на која учениците беа запознати со општите начела на кодирањето, но и со функционирањето на еден робот. Вториот ден се одржа натпревар помеѓу две екипи во програмирање на робот и третиот ден, учениците склопија роботче од лего коцки и го програмираа да направи одделни функции, рече Никола Делевски, професор по физика.11147120_884093191644112_2958407152815351500_n

Инаку, оваа група на ученици физичари се подготвува и за учество на меѓународната олимпијада по експериментална физика која што на 31 октомври ќе се одржи во Куманово.

Претставници од ова училиште ја посетија и градинката „Детска радост“ клон 1 каде преку презентација на современите детски играчки беше реализиран забавниот дел на одбележувањето на Европската недела на кодирањето.

1467195_884093258310772_4832733033798553529_n 12105812_884093264977438_6325200104460031786_n 12106723_884093294977435_6885928432562287361_n 12106868_884093234977441_7731527246403283202_n 12112064_884093301644101_7314685027306982116_n 12122959_884093271644104_6708540759532515813_n

Comments are closed.