СТРУМИЧАНИ ТРАГААТ ПО ТУНЕЛОТ ОД ЦАРЕВИ КУЛИ

„Нам, на децата од Чифликот, но и од другите маала, главно место за игра ни беа Царевите кули. Немаше ден да не се искачиме таму и да играме. Многу убаво се сеќавам дека најхрабрите од нас влегуваа во тунелот, кој водеше под земјата на длабочина од 200 до 300 метри, во правец кон црквата „Свети петнаесет“.

7D1E9451780C0E4E9FCC263449DFD224

Влегувавме со страв, но тунелот од ден на ден беше се’ помал. Со текот на времето тој се’ повеќе се намалуваше за некаде во 50-тите и 60-тите години од минатиот век целосно да исчезне затрупан под кулата“, раскажува д-р Ристевски.

Повеќе на СТРУМИЧАНИ ТРАГААТ ПО ТУНЕЛОТ ОД ЦАРЕВИ КУЛИ

Comments are closed.