Локвенец: СДСМ нуди мерки со кои ќе го запреме егзодусот на младите

Носителот на листата на СДСМ и коалициските партнери во изборната единица 4, Хари Локвенец,  реализираше повеќе средби со граѓаните во неготинскиот регион. На градскиот пазар ги слушаше проблемите на продавачите и купувачите, на средбата со пензионерите, нивните проблеми, а во населбата „Саат кула“ проблемите на граѓаните кои живеат во овој дел од градот. Заеднички и најголем проблем за сите е масовното иселување на младите. Локвенец рече дека СДСМ нуди мерки со кои ќе го запре егзодусот на младите.

-Предвидовме повеќе од 50 мерки за решавање на проблемите на младите. Една  од    мерките  „Гаранција за млади“, проект кој се спроведува во земјите членки на ЕУ, а кој нуди доквалификација и професионално образование на младите спрема потребите на економијата и компаниите. Наспроти проектот на масовно студирање во нестандарни услови, го нудиме проектот на институти во кои ќе се дообразуваат и квалификуваат младите за да можат со своето образование и вештини да одговорат  на потребите на стопанството и на економијата.

Покрај ова го нудиме проектот за субвенционирани трошоци на компаниите при вработување на младите до 29 години, во рок од една година, под услов да ги задржат најмалку две години. Ја нудиме и можноста за субвенционирање на проекти кои предвидуваат вработување на млади луѓе во помалите градски и селски средини, каде е многу потешко да се најде работа. Основата на нашата програма за млади луѓе е да креираме, да создадеме младина која има знаење и вештини кои ќе одговорат на потребите на стопанството и ќе придонесат во развојот на економијата на Македонија, рече Локвенец.

Поладнево, Локвенец ќе ги слушне проблемите и ќе ја промовира програмата на СДСМ пред граѓаните на Демир Капија.

Comments are closed.