Tag: sdsm

Нови асфалтирања во Струмица

И денеска се работеше на улиците во Струмица. Втор слој асфалт е поставен на џебот меѓу улиците „Ѓорѓи Трајков“ и „Борис Поп Димитров“. Новата асфалтна подлога е ставена на вкупна површина од 1.000 метри квадратни. И во наредните денови ќе продолжи поставувањето на нов асфалт на улиците во градот и населените места.

„Скици 2012’’ во НУЦК „Антон Панов’’

Утре во Изложбениот салон во НУЦК „Антон Панов„ со почеток во 19:30 часот ќе се отвори изложба „Скици 2012„. Изложени ќе бидат дела од Момчило Аврамовски, Борис Кукуњавски, Трајко Тошевски, Марија Величковска, Дејан Арсовски- Бабата, Зоран Арсовски- Бабата, Милена Христовска и Далибор Крстевски.

 

Свеченост по повод почетокот на користењето на природниот гас

По повод почетокот на користењето на природниот гас, Општина Струмица ги информира граѓаните дека во сабота (10.11.2012 година) со почеток во 18 часот на плоштадот „Гоце Делчев“ ќе се одржи свеченост. Со ова Струмица станува прва гасифицирана општина во Република Македонија. Се покануваат сите заинтересирани граѓани да присуствуваат на овој историски чин за нашата општина.

 

Временска прогноза за четврток, 8 ноември

Денес во Струмица ведро и сончево со дневна температура до 15 °C

 

Во петок ќе заседава Советот на општина Струмица

Во петок, 9 ноември со почеток во 13:00 часот во Домот на АРМ ќе се одржи шеесет и втората седница на Советот на општина Струмица.

Советниците ќе разгледуваат вкупно 39 точки кои се на дневниот ред  меѓу кои:

1. Квартален извештај за извршување на Буџетот на општина Струмица за третиот квартал од 2012 година;
2. Предлог-Одлука за измена на распоредот на средствата во Буџетот на општина Струмица за  2012 година;
3. Предлог – План на програмите за развој ;

4. Предлог – Одлука за откажување на потребата  од изградба на градба   од јавен интерес на  ГП 41-49 во   ДУП на УБ 41  во  град Струмица

5. Предлог -Одлука за откажување од потреба за изградба на градба   од јавен интерес на  ГП 38-50 во   ДУП на УБ 38  во  град Струмица;

6. Предлог -Одлука за откажување од потреба за изградба на градба   од јавен интерес на  ГП 38-47 во   ДУП на УБ 38  во  град Струмица
7. Предлог -Одлука за откажување од потреба за изградба на градба   од јавен интерес на  ГП 38-33 во   ДУП на УБ 38 УЕ 5 во  град Струмица
8. Предлог-Програма за одржување на улиците во град Струмица, како и  локалните патишта во Општина Струмица за  2012/2013 година во зимски услови;
9. Предлог – Програма за  дополнување на  Годишната  програма за изработка на урбанистички планови на подрачјето  на  општина Струмица за 2012 година;
10. Програма за работа на Општинската јавна установа – Отворен граѓански универзитет за доживотно учење „Јоска Свештарот“ Струмица за 2013 година;

11. Предлог – Заклучок за утврдување Нацрт ДУП за една градежна парцела на     КП бр.2598, КО Струмица, блок 4 (блок 13, УЕ 2 по ГУП),  Општина Струмица 2012-2017;

12. Предлог – Заклучок за утврдување Нацрт ДУП за една градежна парцела на КП бр. 164 КО Струмица, дел од блок 20  (блок 2, УЕ 1 по ГУП), општина Струмица 2012 – 2017;
13. Предлог – Одлука за утврдување потреба од донесување на урбанистичко планска документација за промена на трасата на сообраќајната инфраструктура на КП бр. 1717/3 КО Струмица;
14. Предлог – Одлука за утврдување потреба од донесување на урбанистичко планска документација за усогласување на намената на градежно земјиште за КП бр. 5945 КО Струмица;

15. Предлог – Одлука за утврдување потреба од донесување на урбанистичко планска документација за усогласување на намената на градежно земјиште за КП бр. 3596 КО Дабиља;

16. Предлог – Одлука за утврдување потреба од донесување на урбанистичко планска документација за промена на трасата на сообраќајната инфраструктура на КП бр. 2983/1 КО Куклиш;
17. Предлог – Одлука за утврдување потреба од донесување на урбанистичко планска документација за усогласување на намената на градежно земјиште за КП бр. 2159/3 КО Добрејци;
18. Предлог – Одлука за утврдување потреба од донесување на урбанистичко планска документација за усогласување на намената на градежно земјиште за КП бр. 1139 КО Попчево;
19. Предлог – Одлука за утврдување потреба од донесување на урбанистичко планска документација за усогласување на намената на градежното земиште  на КП бр. 674/2 КО Просениково;
20. Предлог – Одлука за утврдување потреба од донесување на урбанистичко планска документација за усогласување на намената на градежно земјиште за КП бр. 693 КО Рич;
21. Предлог – Одлука за утврдување потреба од донесување на урбанистичко планска документација за промена на трасата на сообраќајната инфраструктура на КП бр. 1946 КО Добрејци.
22. Предлог – Одлука за утврдување потреба од донесување на урбанистичко планска документација за промена на трасата на сообраќајната инфраструктура на КП бр. 757 КО Струмица;
23. Предлог – Одлука за утврдување потреба од донесување на урбанистичко планска документација за промена на трасата на сообраќајната инфраструктура на КП бр. 3356 и 3375 КО Струмица;
24. Предлог – Одлука за утврдување потреба од донесување на урбанистичко планска документација за промена на трасата на сообраќајната инфраструктура на КП бр. 359 и 6285 КО Струмица;
25. Предлог – Одлука за утврдување потреба од донесување на урбанистичко планска документација за промена на трасата на сообраќајната инфраструктура на КП бр. 4208 КО Струмица;
26. Предлог – Одлука за утврдување потреба од донесување на урбанистичко планска документација за промена на трасата на сообраќајната инфраструктура на КП бр. 3296 КО Струмица;
27. Предлог – Одлука за утврдување потреба од донесување на урбанистичко планска документација за промена на трасата на сообраќајната инфраструктура на КП бр. 5194/2, 5194/1 и 5193 КО Струмица;

28. Предлог – Одлука за утврдување потреба од донесување на урбанистичко планска документација за усогласување на намената на градежно земјиште за КП бр. 3596 КО Дабиља;

29. Предлог – Одлука за утврдување потреба од донесување на урбанистичко планска документација за промена на трасата на сообраќајната инфраструктура на КП бр. 585/1 и 6292/1 КО Струмица;
30. Предлог – Одлука за утврдување потреба од донесување на урбанистичко планска документација за промена на трасата на сообраќајната инфраструктура на КП бр. 746/3 КО Струмица.
31. Предлог – Одлука за утврдување потреба од донесување на урбанистичко планска документација за усогласување на намената на градежно земјиште за КП бр. 693 КО Рич;
32. Предлог –  Одлука  за утврдување неисполенти услови за  донесување на урбанистичко планска документација за усогласување на намената на градежно земјиште за КП бр.7400/2 KО Струмица;
33. Предлог – Одлука за утврдување неисполнети услови за донесување на  урбанистичко планска документација за усогласување на намената на градежно земјиште за КП бр. 6392/1 KО Струмица;

34. Предлог – Одлука за утврдување неисполнети услови за донесување на  урбанистичко планска документација за усогласување на намената на градежно земјиште за КП бр.1215 KО Струмица;
35. Предлог – Одлука за утврдување потреба од донесување на урбанистичко планска документација за усогласување на намената на градежно земјиште за КП бр. 7018 КО Струмица;
36. Предлог – Одлука за утврдување потреба од донесување на урбанистичко планска документација за промена на трасата на сообраќајната инфраструктура на КП бр. 6911 КО Струмица;
37. Предлог – Одлука за утврдување потреба од донесување на  урбанистичко планска документација за усогласување на намената на градежно земјиште за КП бр. 705 КО Струмица;
38. Предлог – Одлука за утврдување потреба од донесување на урбанистичко планска документација за усогласување на намената на градежно земјиште за КП бр. 7831/1 и 7825/1 КО Струмица; и
39. Предлог – Одлука за утврдување потреба од донесување на урбанистичко планска документација за промена на трасата на сообраќајната инфраструктура на КП бр. 7844 КО Струмица.

 

Прес на ОО СДСМ Струмица: Државната власт врши тортура врз граѓаните

Денеска претседателот на Општинската организација на СДСМ Струмица, Марјан Даскаловски одржи прес конференција.

,,Почитувани сограѓани,

Струмица и струмичани повторно се мета за одстрел на државната власт која преку своите инспекциски органи врши невидена туртура врз луѓето кои со тешка мака и многу труд се обидуваат да заработат за парче леб и за опстанок на нивните семејства. Струмица е сардисана од сите страни, а инспекторите неизбираат средства, како преку високи казни, да ја исполнат својата домашна задача зададена од врвот на партијата на власт.

Цел на таквото дивеење на инспекциите се стопанствениците кои едвај врзуваат крај со крај, во услови кога благодарение на неспособните изгубени економски „Преродбеници“, стопанството е доведено во состојба на клиничка смрт.

На удар се и сопствениците  на отпади на старо железо како и голем број дуќанџии и занаетчии. Згора на тоа, врие се повеќе и меѓу земјоделските производители. Покрај тоа што есенскиот домат скапува по нивите и на пазарите на големо,  нудејќи се по мизерни 5 денари од килограм, се случи и враќањето на 82 тони домати од странство со образложение дека се заболени од „тута апсолута“.Нашите телефони постојано ѕвонат, а организацијата на СДСМ во Струмица ја посетуваат бројни граѓани – стопанственици кои жалејќи се од односот на инспекциските органи, бараат од нас да апелираме до надлежните служби да запре оваа лудило.  Луѓето од Управата за јавни приходи вршат опсада на голем број струмички компании барајки влакно во јајцето за посекоја цена да ја извршат својата нехумана мисија која редовно завршува со изречување високи парични казни. Во опсадата е вклучен и државниот сообраќаен инспекторат кој врши срамен прогон на такси превозниците. Одредувајќи им високи казни од по две до три илјади евра, инспектори од Гевгелија и Кавадарци ги повикуваат таксистите да доаѓаат во нивните градови, под сомнителни околности да се пазарат за висината на изречените казни.

И наместо државните органи да превземат дел од одговорноста на себе, тие по обичај ги обвинија земјоделците фрлајќи анатема врз нив.

Господа од власта,

Престанете да ги тероризирате невините граѓани. Оставете ја Струмица и струмичани слободно да дишат. Собирањето арач било пред повеќе од еден век и го правеле туѓинци. Зошто му го правите ова на сопствениот народ. Ако со ваквите методи вршите притисок и собирате пари за избори, мора да знаете дека казната ќе ве стигне од оние кои секојдневно ги репресирате.” – изјави Марјан Даскаловски.

Продолжува асфалтирањето на улиците во Струмица

Со засилено темпо се подновуваат улиците во градот и населените места. Со втор слој е асфалтирана улицата „Ристо Ќурчиев“ на вкупна површина од 1.650 метри квадратни  и џеб на улицата „Крушевска Република“ на површина од 130 метри квадратни. Освен во градот се работи и во населените места. Во Муртино денеска ќе заврши санирањето на прокопите од изведувањето на канализационата мрежа. Со оваа санација се опфатени сите прокопи на површина од 800 метри квадратни на неколку локации во селото. Од утре градежната оператива се сели во населеното место Дабиле каде ќе бидат асфалтирани вкупно осум улици. Освен во Муртино и Дабиле градежни активности се планирани во уште 13 населени места во општина Струмица.

Работниците го поплочуваат шеталиштето од ,,19-ka” до паркот

     Почна поплочувањето на шеталиштето од градскиот плоштад до паркот, односно од кафе барот  „19“ до пред споменикот на Револуцијата. Гранитните плочки во комбинација со травертин веќе го откриваат новиот модерен лик на  најфреквентното шеталиште во Струмица.

   Подземната електрична инсталација е  целосно завршена и во текот на утрешниот ден ќе бидат поставени нови канделабри. Откако ќе заврши поплочувањето ќе биде поставена и комплетна нова урбана опрема. Вкупната површина која се  реконструира изнесува околу илјада метри квадратни, а реконструкцијата е финансирана од буџетот на општина Струмица.

Временска прогноза за среда, 7 ноември

Денес во Струмица умерено облачно со можни врнежи во вечерните часови. Дневна температура до 19 °C

Не е пронајдена тута апсолута во струмичките домати

Струмичките земјоделски здруженија и претставниците на Државниот земјоделски инспекторат денеска реагираа по повод информацијата која доспеа во јавноста дека околу 300 тона од струмички домати се вратени од Русија и Белорусија поради постоење на штетниот инсект тута апсолута, сметајќи дека сите овие тврдења се неточни бидејќи ни една од овие две земји немат направено лаборатoриски зафати за да се докаже присутноста на овој паразит во доматите од Струмичко.

,,Немаме лабораторски покажувачи ниту од Белорусија, ниту од Русија. Едноставно вратени се пратки назад без лабораториски доказ дека е потврден наодот на овој инсект. По враќањето на камионите од овие две земји, ние испративме на испитување две пратки од вратените домати во лабораторијата при Универзитет ,,Гоце Делчев” -Штип како и дисперзираниот Земјоделски факултет во Струмица. Денеска ги добивме резултатите и нема присуство на ниту еден развиен стадиум во внатрешноста на плодот од домати на тута-апсолута.Имаше оштетутвање од копривнато пајаче, или се работи за оштетување од доматино пајаче” – изјави Румен Стаменов, директорот на Државниот земјоделски инспекторат.
Како што наведува Стаменов, вратените струмички домати не завршиле на македонскиот пазар како што се шпекулира, ниту се вратени 30 тона домати како што пренесуваат медиумите. Според податоците, од Македонија, до сега се извезени 30 милиони килограми домати со 1500 камиони, од кои досега се вратени само 4 камиони со 82 613 килограми домати.