Временска прогноза за петок, 16 ноември

Денес во Струмица облачно со слаб дожд во попладневните часови. Дневна температура до 14 °C

 

Своите фотографии ги оставам на идните генерации – Сречко Гунчев

Понекогаш толку многу се концентрирам на сцената пред мене која сакам да ја фотографирам, ми се чини дека заборавам да дишам од желба да направам што подобра фотографија – признава Сречко Гунчев, струмичанец кој повеќе од четириесет години го фотографира својот град, неговите улици, неговите забави, неговите промени низ времето, неговите луѓе… и затоа заслужено покрај неговото име стои – најдобриот фотохроничар на Струмица. Повеќе →

Нови асфалтирани улици во Сачево

Се подобруваат условите за живот во населеното место Сачево во општина Струмица. На барање на месното население асфалтирани се две улици со вкупна површина од 1.700 метри квадратни. Асфалт доби и постројката каде жителите ги чекаат возилата за превоз до градот и другите населени места. Со поставувањето на асфалтот жителите на Сачево повеќе нема да одат по улици со кал, со што и ова село станува пристојно место за живеење. Асфалтирањето е финансирано со средства од буџетот на општина Струмица.

Пожарникари од Струмица на обука во Велика Британија

Осум пожарникари од територијалната професионална противпожарна единица на Струмица в сабота ќе заминат на двонеделна обука во Северн Парк, во близина на Бристол во Велика Британија.

Станува збор за еден од највисоките степени на обука што ги спроведува Mеѓународната хуманитарна противпожарна фондација „Операција Флоријан“, која освен што врши обука на пожарникари, донира и противпожарна опрема. Според Мијалче Крстев командир на ТППЕ на Струмица, кој е и национален координатор на Флоријан, обуката ќе се реализира во три групи, работа со дишни апарати, работа со алатки за справување при сообраќајни незгоди и други технички интервенции и урбано пребарување при елементарни непогоди. Општина Струмица и Флоријан во 2009 година потпишаа меморандум за соработка. Преку реализираните курсеви со инструкторите на оваа меѓународна фондација, пожарникарите од Струмица се стекнаа со напредни знаења и вештини во справувањето со тешки сообраќајни незгоди во екстремно тешки услови, давање прва медицинска помош, ракување со специфични алатки и извлекување на повредени и транспорт при елементарни непогоди, како земјотреси  и поплави.

Освен од Струмица на обуката во Велика Британија ќе учествуваат и пожарникари од уште шест противпожарни единици во Македонија

 

Струмица доби најголем Спа-велнес центар на Балканот

Синоќа во хотел ,,Сириус” свечено се отвори спа центар, кој со своите 1500 м2 претставува најголем Спа центар на Балканот. Посетителите ќе можат да користат базент, џакузи, соларна сауна, финска сауна, инфраред сауна, турска бања, соби за масажа, теретана… До крајот на 2013 година хотелот ќе добие и професионално фудбалско игралиште, како и тениски терен.

 

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.291841630932422.68863.261733853943200&type=1

Преку Струмица природниот гас станува реалност во Македонија

Општина Струмица и официјално вечерва станува прва системски гасифицирана општина во Република Македонија. На плоштадот „Гоце Делчев“ со почеток во 18 часот ќе се одржи свеченост по повод почетокот на користењето на природниот гас во Струмица. Градоначалникот Зоран Заев, човекот кој сонот за гасификација на Струмица го претвори во јаве за сегашните и идните поколенија, денеска одржа прес конференција од која упати јавна покана за заеднички собир на кој ќе се сподели овој триумф како историски момент за Струмица и Република Македонија.

- Сакам на овој начин, преку медиумите, со задоволство да Ви упатам јавна покана за уште еден заеднички собир, за уште една свеченост која ќе значи историски чин во развојот на нашата општина Струмица.

Свеченоста ќе се одржи денес на градскиот плоштад ,,Гоце Делчев,, со почеток во 18 часот. Сигурно се сеќавате дека во април минатата година кога официјално започна изградбата на гасоводната мрежа во нашиов град, дадов изјава дека времето во Струмица ќе се мери пред користењето и по стартот на користењето на природниот гас, како и насекаде во светот. Е па, токму денес е тој ден кога започнува мерењето на новото – поубаво време за Струмица и струмичани. Затоа би сакал со Вас да го споделам задоволството од овој триумф на нашата упорност кој придонесува за збогатување на квалитетот на живеење на сегашните и идните генерации струмичани.Се собравме за отворањето на Глобал, се собравме за пуштањето во употреба на новиот плоштад, се собравме за почетокот на изградбата на новата црква и уште по многу други поводи. Овој пат Ве поканувам да се собереме на свеченоста по повод почетокот на користењето на природниот гас во Струмица, со што нашата општина и официјално станува Прва Системски Гасифицирана општина во Република Македонија.

И овој пат Струмица е прва во нешто добро, и овој пат сме по добро поинакви од другите. Користењето на природниот гас во фабриките, во домовите и јавните институции е историски момент, а преку Струмица, станува реалност во Република Македонија.

Дојдете за да бидете сведоци на испишувањето нова страница од струмичката, но и македонската историја. Дојдете и почуствувајте ја гордоста од реализацијата на проектот кој повеќе од се е дело на вас – граѓаните.

Се гледаме вечерва во 18 часот на струмичкиот плоштад, рече во јавната покана градоначалникот на Струмица Зоран Заев.

Бидејќи ова е историски чин за  Струмица, ќе се врши и директен пренос на официјалната веб страница на општината www.strumica.gov.mk

 

Преку Струмица природниот гас станува реалност во Македонија

Општина Струмица и официјално вечерва станува прва системски гасифицирана општина во Република Македонија. На плоштадот „Гоце Делчев“ со почеток во 18 часот ќе се одржи свеченост по повод почетокот на користењето на природниот гас во Струмица. Градоначалникот Зоран Заев, човекот кој сонот за гасификација на Струмица го претвори во јаве за сегашните и идните поколенија, денеска одржа прес конференција од која упати јавна покана за заеднички собир на кој ќе се сподели овој триумф како историски момент за Струмица и Република Македонија.

- Сакам на овој начин, преку медиумите, со задоволство да Ви упатам јавна покана за уште еден заеднички собир, за уште една свеченост која ќе значи историски чин во развојот на нашата општина Струмица.

Свеченоста ќе се одржи денес на градскиот плоштад ,,Гоце Делчев,, со почеток во 18 часот. Сигурно се сеќавате дека во април минатата година кога официјално започна изградбата на гасоводната мрежа во нашиов град, дадов изјава дека времето во Струмица ќе се мери пред користењето и по стартот на користењето на природниот гас, како и насекаде во светот. Е па, токму денес е тој ден кога започнува мерењето на новото – поубаво време за Струмица и струмичани. Затоа би сакал со Вас да го споделам задоволството од овој триумф на нашата упорност кој придонесува за збогатување на квалитетот на живеење на сегашните и идните генерации струмичани.Се собравме за отворањето на Глобал, се собравме за пуштањето во употреба на новиот плоштад, се собравме за почетокот на изградбата на новата црква и уште по многу други поводи. Овој пат Ве поканувам да се собереме на свеченоста по повод почетокот на користењето на природниот гас во Струмица, со што нашата општина и официјално станува Прва Системски Гасифицирана општина во Република Македонија.

И овој пат Струмица е прва во нешто добро, и овој пат сме по добро поинакви од другите. Користењето на природниот гас во фабриките, во домовите и јавните институции е историски момент, а преку Струмица, станува реалност во Република Македонија.

Дојдете за да бидете сведоци на испишувањето нова страница од струмичката, но и македонската историја. Дојдете и почуствувајте ја гордоста од реализацијата на проектот кој повеќе од се е дело на вас – граѓаните.

Се гледаме вечерва во 18 часот на струмичкиот плоштад, рече во јавната покана градоначалникот на Струмица Зоран Заев.

Бидејќи ова е историски чин за  Струмица, ќе се врши и директен пренос на официјалната веб страница на општината www.strumica.gov.mk

 

Свечениот чин од почетокот на користењето на природниот гас во живо на www.strumica.gov.mk

Денеска (10.11.2012) со почеток во 18 часот на плоштадот „Гоце Делчев“  ќе се одржи свеченост по повод почетокот на користењето на природниот гас во Струмица. Со ова Струмица станува прва гасифицирана општина во  Република Македонија. По тој повод се покануваат сите заинтересирани граѓани да присуствуваат на плоштадот. Бидејќи станува збор за  историски чин на Струмица, ќе се врши и директен пренос на официјалната веб страница на општина Струмица www.strumica.gov.mk

Временска прогноза за сабота, 10 ноември

Времето денес сончево со дневна температура до 14 степен.

Советниците ја прифатија програмата за развој на Струмица понудена од градоначалникот Заев

На денешната шеесет и втора седница на Совет од општина Струмица, дел од вкупно 44 капитални програми за развој Струмица во 2013, 2014 и 2015 године кои беа предложени од градоначалникот Зоран Заев, а за кои  членовите на  Советот  дадао согласност се: виртуелна сообраќајница, при пејд паркиралишта, прочистителна станица,  воведување јавен превоз, голф терен на Чам Чифлик, поврзување на градот со ридовите над него, нова населба на турското маало, изградба на детски градинки.

Во предлог планот на програмите за развој се и изградба на трим патека во Банско, западен бедем на локалитетот Цареви кули, поставување сончеви колектори во ООУ „Сандо Масев“, изградба на мрежа за гас, реконструкција на старата чаршија, инфраструктурно уредување на Софилар и Егејското маало, реконструкција на домовите на културата, улици и тротоари, изградба на нови водоводни и канализациони мрежи и улици во градот и населените места. Планот на програмите за развој на општина Струмица понуден од градоначалникот Зоран Заев,  ги содржи сите капитални програми од кои поголем дел се повеќегодишни и даваат една слика во кој правец ќе се движи развојот на општината.
Градоначалникот Зоран Заев рече дека станува збор за проекти кои ќе ја направат Струмица најубаво и најперспективно место за живеење.

Денеска Советот го усвои и  кварталниот извештај на буџетот на општина Струмица за третиот квартал од 2012 година,  а се усвои и предлог одлуката за измена на распоредот на буџетските средства на општината за оваа година. Беа усвоени и повеќе предлог одлуки од областа на урбанизмот.

maski1