Временска прогноза за недела, 28 октомври

Времето денес умерено облачно со врнежни во текот на денот.

Дневна температура до 20 степен.

Временска прогноза за сабота, 27 октомври

Времето денес облачно со слаб дожд. Дневна температура до 19 степен.

Одржана работилница за концептот на недискриминација

Во имплементација на Женската граѓанска иницијатива ,,Антико”, Организацијата на жени од Струмица денеска оддржа јавна трибина на локално ниво ,,Пристап до институционалните механизми и заштита на правата на граѓаните од дискриминација”. Целта на оваа трибина беше да сите учесници се запознаат со основните поими и концепти поврзани со дискриминацијата, јакнење на свеста на стручните служби од локалните институции и невладините организации за концептот на дискриминација како и споделување на информации и знаења кои ке допринесат кон успешно извршавање на Законот за спречување и заштита од дискриминација од страна на релевантните институции на локално ниво и невладините организации.

 

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.286340958149156.67358.261733853943200&type=1

Соопштение од „Ајдуци“ : Поддршката е повеќе од потребна…

“После 4 години од последниот одигран натпревар и после 5 години од освоената титула КК СТРУМИЦА повторно се враќа на кошаркарската мапа. Пред 4 години овој клуб беше бодрен од цела Струмица салата на секој натпревар беше исполнета до последно место посебно ќе се паметат утакмиците кога ја освоивме титулата натпреварите од европските купови со сега големата Цедевита и Локомотив Ростов и ред други моменти кои ни носеа огромна радост кои не превеа горди што сме струмичани. Во медиумите салата ја нарекуваа вулканот или пеколот Парк. Да ги вратиме тие денови да се вратат деновите кога се живееше за кошарката. Да сме со клубот кој ни даде толку радосни моменти и сега кога не е на врвот но со наша помош да победува во Струмица.Секој кој тој период беше Ајдук да се врати таму кај му е местото на северната трибина. Да вратиме со огромна подршка за сите убави моменти радости таги кои ги доживеаме овој клуб кога цела сала заедно се радувавме по секоја победа и тагувавме по секој пораз. Затоа во сабота на 27.10.2012 во 16:30 сите да дојдете пред просториите на „АЈДУЦИ“ каде заедно најпрвин ке одиме да дадеме поддршка на РК Струмица а веднаш потоа остануваме сите да ги бодриме кошаркарите на КК СТРУМИЦА и да ја покажеме љубовта кон тој клуб да ја вратиме вербата во струмичката кошарка и сите заедно да ја вратиме КК СТРУМИЦА на тронот на македонската кошарка.СИТЕ ЗАЕДНО ЗА СТРУМИЦА, оправдувања нема , сите во сала Парк , сите на СЕВЕР , подршката за КК Струмица сега е повеке од потребна … „ – Ајдуци Струмица.

17:00 РК Струмица – РК Пелистер
19:00 КК Струмица – КК Пелистер

Малиот градски парк доби нови канделабри

Малиот градски парк почна да го добива новиот изглед. Поставени се нови канделабри кои освен основната функција што ја имаат да го осветлат паркот, одлично ќе се вклопат во стариот стил на градот соодветен на околината, во кој се реконструира паркот. Освен канделабрите, со реконструкцијата е планирано да се постават нови плочки и клупи, а ќе биде поставена и нова соодветна дополнителна опрема.Малиот градски парк се реконструира со средства обезбедени од буџетот на општина Струмица и ЈПКД „Комуналец“. Со копмлетната реконструкција граѓаните на Струмица ќе добијат уште едно пријатно катче за одмор и уживање.

 

 

 

[Gallery not found]

Малото стопанство доби приклучна водоводна линија

Денеска  во употреба е пуштена  приклучна водоводна линија во Малото стопанство кое се наоѓа од десната страна на патот од Струмица кон населеното место Дабиле.  Со приклучната линија  стопанските субјекти од овој дел на градот ќе можат да се приклучат на водоводната мрежа и да го решат проблемот со водоснабдувањето. Приклучната водоводна линија е во должина од 400 метри и изградена со средства од јавното претпријатие за комунални дејности „Комуналец“.

Временска прогноза за петок, 26 октомври

Времето денес сончево и тивко со дневна температура до 24 степен.

Од обичен до европски изглед – Плоштад ,,Гоце Делчев“

Пред повеќе од четириесет години, Струмица била повеќе рурална отколку урбана средина. На местото на денешниот Плоштад ,,Гоце Делчев“, некогаш се наоѓала градската автобуска станица и градскиот пазар. Но, како што со времето животот во градот станувал повеќе популарен, и како популацијата се сливала од околните села во Струмица, таа се територијално проширувала што и предизвикало потреба од поголем плоштад. Во 1971 година е направен нов урбанистички план поради кој се срушени неколку куќи и објекти во неокласичен и барок стил, плоштадот се реконструирал и тогаш значајно се зголемила неговата површина. По 5 години, (1976), во знак на стогодишнината од раѓањето на Гоце Делчев, на струмичкиот плоштад е подигнат споменик во натприродна висина на овој македонски револуционер.

Но, потполно променет изглед и ново руво центарот на градот го добива во 2010 година. Поради отежнатото движење на возилата и пешаците, а поради осовременување и подобрување на животот, Општина Струмица и градоначалникот Зоран Заев тогаш донесоа ново сообраќајно решение за плоштадот со кое ќе се решат многу тогашни проблеми – пешаците добија своја пешачка зона, направено е ново паркинг место и олеснет е транспортот на луѓето и стоки. За овој проект Општина Струмица издвоила околу 3.5 милиони евра од општинскиот буџет.
Плоштадот ,,Гоце Делчев” денеска се состои од две нивоа. Под нивото е предвите за прометен сообраќај со три влезно – излезни отвори, нови паркинг простори за 96 возила, пешачки влезови, јавен градски тоалет – нешта што им беа потребни на струмичани.
Надземниот дел е во потполност пешачка зона и целосно е поплочен со гранит. Споменикот Гоце Делчев е, исто така, реставриран. Оваа бронзана скулптура во висина од 5.2 метри е дело на уметникот Бранко Конески. Гоце Делчев е ,,облечен” со гуна во комитска униформа, а неговата положба ( со зачекорена десна нога и широко раширени раце) означува симболичен повик на борба за слобода.
Струмичкиот плоштад во 2010 година доби и некои новини. Така на него е подигната Саат – кула, со висина од 18 метри и се состои со три часовници со димензии од два метри. Покрај Саат кулата се вејат на јарболи знамињата на сите земји членки во ЕУ.

Исто така, на плоштадот ,,изникна” уште еден споменик кој ги дефинира спецификациите на Струмица. Тоа е бронзената фигура во природна величина ,,Струмичанка под маска”, дело на македонската скулпторка Наташа Божарова.
,,Струмичанка под маска” во левата рака држи карневалска маска, а во десната знаме со релјеф на грбот на Струмица и е симбол на традиционалниот Струмички карневал.


Дел од модерниот плоштад ,,Гоце Делчев“ се и модерните шеталишта долж леблебиџиската улица и улицата ,,Благој Јанков Мучето”, а најпознатиот претставник на Струмица во светот, фудбалерот Горан Пандев, доби и своја ѕвезда на плоштадот.
Плоштадот Гоце Делчев со новиот, европски лик стана гордост на многу струмичани и место погодно за одржување на големи манифестации, концерти и слично, плоштад на кој што можат да му позавидат и поголемите европски метрополи.
Едно утринско кафе на плоштадот ,,Гоце Делчев” дефинитивно ќе направи да се чувстувате ,,европски”

 

Синоќа градоначалникот Зоран Заев ги започна јавните средби со граѓаните во населените места

Градоначалникот Зоран Заев од синоќа ја почна серијата јавни собири со граѓаните од населените места во општина Струмица. Жителите на Градско Балдовци и Куклиш ги презентираа актуелните проблеми со кои се соочуваат, но истовремено ги разгледуваа и можните решенија за нив. Подобрување на водоснабдувањето и јавното осветлување, подигнување на нивото на комуналната хигиена, реконструкција на улици се само дел од темите за кои отворено се разговараше и кои како проекти ќе влезат во нацрт предлогот на програмата за комунално уредување за 2013 година. И во двете населени места одѕивот на граѓаните беше голем, а предлозите и сугестиите конструктивни, со што уште еднаш се потврди дека иницијативата на градоначалникот Заев, граѓаните активно да учествуваат во изготвувањето на партиципативниот буџет на општината е издржана и вистински начин за подобрување на условите за живот во урбаните и месните заедници.
Јавните собири ќе продолжат в петок со граѓаните од Банско во 18 часот и со граѓаните на населеното место Габрово  во 20 часот.

[Gallery not found]

 

Временска прогноза за четврток, 25 октомври

Времето денес променливо облачно со дневна температура до 23 степен.