Category: Струмица

„Паркиралишта – Струмица“ донираше играчки во градинката „Детска радост“

Јавното претпријатие „Паркиралишта – Струмица“ денеска донираше играчки во клонот 3 на градинката „Детска радост“ во Струмица. Според Верица Узунова, директор на претпријатието, по вторпат се донира во градинката согласно одлуката еден процент од приходите остварени преку зонското паркирање да се донираат во градинката „Детска радост“. Првата донација се реализираше во септември минатата година во клонот 6.DSC_1061

-Оваа година одлучивме да донираме во клон 3 каде што дечињата се подготвуваат за еден од најважните процеси во животот, а тоа е образовниот процес и кои еве за неполни шест месеци ќе тргнат во прво одделение, а тоа е најголемата возрасна група. Денеска, донираме наставно-научни материјали и помошни средства, елементи и играчки кои што на дечињата ќе им овозможат да ја зголемат креативноста, да ја подобрат нивната нумеричка способност и се разбира да ја развијат можноста за правилно расудување за да можат полесно да заполоват во образовниот процес, рече Узунова.DSC_1084

Дечињата многу се израдуваа на донираните играчки и со една песничка им се заблагодарија на сите вработени во Јавното претпријатие „Паркиралишта – Струмица“, а се запознаа и со работата на пајак возилото кое за оваа цел беше донесено во дворот на градинката.DSC_1077 DSC_1037 DSC_1038 DSC_1038 (1) DSC_1040 DSC_1052

Скулптурата во големиот градски парк повторно е осветлена

Блесна скулптурата која што се наоѓа во големиот градски парк и му даде посебна убавина во вечерните часови. Осветлувањето го изврши Одделението за  јавно осветлување при Јавното претпријатие „Паркиралишта – Струмица“. Повеќе →

Трите најголеми проблеми на струмичани за Карневалот

Ќе ви кажам едно – кој вика оти Карневало не е озбилна работа, сигурно не е струмичанец. Повеќе →

Граѓанските организации се обучуваат за вршење мониторинг на акциски планови на општина Струмица

Во организација на Центарот на заедницата, а во соработка со општина Струмица, денеска и утре, се спроведува обука за претставници на граѓанските организации на тема „Мониторинг на акциските планови за четирите области од локалните стратегии на општина Струмица“. Повеќе →

Градежник од Струмица паднал од кров и загинал

На 22.02.2016 година околу 13.00 часот во Струмица во објект на ул. „Гоце Делчев“, П.П. (64) од Струмица, кој бил ангажиран за реновирање на кровна конструкција, Повеќе →

Поради изведба на водоводни зафати прекинато е водоснабдувањето на улицата „Климент Охридски“

Поради изведба на водоводни зафати и денеска до 14 часот ќе биде прекинато Повеќе →

Во Струмица се случиле 12 кражби и 4 сообраќајни незгоди во изминатата седмица

Изминатата недела на територијата на општина Струмица се случиле 12 кражби каде објект на напад биле : ЕВН, куќа, возило, подрум, нива, а предмет на напад биле апарати за домаќинство, електрична енергија,  акумулатор, стари предмети, златен наќит, бетонски столбови, велосипед, кози, јаре - пишува во неделниот билтен на СВР Струмица.

policija-soobrakajka-630x3202

Во овој период поради неодржување на доволно растојание помеѓу возила во сообраќајот се случиле и 4 сообраќајни незгоди каде  што никој од учесниците во незгодите не се здобил со телесни повреди. Причинета е материјална штета во висина од 170000 денари.

Јавниот ред и мир бил нарушен  шест пати со пријавени физички напади – пишува во неделниот билтен на СВР Струмица.

Продолжува реконструкцијата на водоводната мрежа на улицата „Климент Охридски“

Во рамките на реконструкцијата на водоводната мрежа на улицата „Климент Охридски“ денеска се изведуваат водоводни активности на потегот од улицата „Ленинова“ до улицата „Гоце Делчев“. Поради овој градежен зафат прекинато е водоснабдувањето на потрошувачитe. Од Јавното претпријатие за комунални дејности „Комуналец“ информираа дека прекинот ќе трае до 14 часот. Повеќе →

„Станете експерт“ проектна активност во ООУ „Маршал Тито“ од Муртино

Секцијата за природни науки при основното општинско училиште „Маршал Тито“ од Муртино аплицираше за реализација на програмски активности во согласност со критериумите од објавениот повик и по одобрувањето ја организира активноста „Станете експерт“. Повеќе →

Мирна недела за струмичките пожарникари

Струмичките пожарникари имале 3 интервенции во градот и населените места во периодот од 15 –21 февруари. Повеќе →