Category: Струмица

Спoред легендата, Колешино го добило името по овчарот Коле

Легендата која се пренесува од поколение на поколение, кажува дека Колешино го добило свое име по овчарот Коле кој прв се преселил на местото каде што денеска се наоѓа селото. Повеќе →

На 25-ти јануари во Струмица ќе се избираат најдобрите и најуспешните спортисти на годината

Во техничка организација на Општински сојуз на училишен спорт на Струмица, под покровителство на Градоначалникот и Советот на општина Струмица, а во соработка со спортските новинари и спортските работници од Струмица, ќе се одржи традиционалната Манифестација – Избор на најдобрите спортски екипи, спортисти и тренери на Општина Струмица за 2018 година. Повеќе →

ФОТО: Струмица некогаш и денес

Повеќе →

Од снегот се расчистуваат и локалните патишта и улици во повеќе населени места

Покрај зимската служба на Јавното претпријатие за комунални дејности „Комуналец“, општина Струмица ангажираше и дополнителни компании за расчистување на снегот на локалните патишта и улици во повеќе населени места. Во моментов се работи на покритичните патни правци: Муртино – Банско – Габрово, Куклиш – Свидовица, Добрејци – Просениково – индустриска зона Север, Раборци – Попчево – Рич, Баница – Водоча – Вељуса, Костурино – Дорломбос – Мемешли. Во зависност од снежните врнежи и потребите, ќе се интервенира и во останатите населени места. Повеќе →

По новите снежни врнежи „Комуналец“ на терен со сите расположливи ресурси

Зимската служба на јавното претпријатие за комунални дејности „Комуналец“ подготвена ги дочека новите врнежи од снек. Активирани се сите расположливи ресурси и интензивно се работи на терен за да се овозможи нормално движење на пешаците и возилата. Рачно и со механизација се чистат тротоарите и пешачките зони, а со возила се интервенира на улиците во централното градско подрачје и повисоките делови на градот. Повеќе →

Дочек на Стара Нова година во хотел Сент Џорџ

Hotel & restaurant ,,St. George” – Strumica организира дочек на Стара Нова година во недела, 13 јануари. Повеќе →

Бугарската сензација Криско во петок гостува во клуб Платинум

Клуб Платинум со огромно задоволство ве кани на неверојатен спектакуларен настан на Бугарската ХипХоп сензација #КРИСКО. Зборови за него не се потребни , ваше е да резервирате на време и да бидете дел од уште една приказна исполенета со многу моменти и мигови. Повеќе →

Премиерот Заев на Божикна литургија во црквата Св. Леонтиј, во манастирот во Водоча, Струмица

Претседателот на Владата на Република Македонија, Зоран Заев присуствуваше на божествената литургија којашто се одржа во црквата Св. Леонтиј, во манастирот во Водоча, Струмица, во чест на празникот Рождество Христово – Божик. Повеќе →

Запознајте ја старата струмичка кујна – САРЛИИ

Оваа типично струмичка баклава се правела само за Бадник, како посна, полиена со зејтин, не со растопено масло. Имала посебно место и значење на бадниковата трпеза. Со запалена свеќа на средината, најстариот во семејството најчесто од страна на таткото, заедно со сите други, посебно децата, излегувале на вратата и го канеле Дедо Божик… Повеќе →

Денес е Бадник – Коледе

Бадник или Коледе се нарекува денот пред раѓањето на Исус Христос (Божик), според христијанската традиција. Според Јулијанскиот календар по кој се раководи Македонската православна црква, Бадник паѓа на 6-ти јануари секоја година, а Божик на 7-ми јануари. Суштината на празникот е во радоста на христијаните пред големиот ден – Христовото раѓање. Истовремено, со овој ден завршуваат и Божиќните пости. Повеќе →