Category: Струмичко ќоше

Aфоризми на Ацо Ѓоргиев – На чужда жена дете не се праа. Освен ненамерно.

Повеќе →

Афоризми на Ацо Ѓоргиев, дел 13

aco gorgievА бре, Македонче : Време е да каснеме од дрвото на спознанието.
Белким ќе сфатиме колку сме голи и боси. Повеќе →

Струмица некогаш и денес…

 

Струмица се менуваше…Струмица некогаш и денес…

 

Повеќе →

ФОТО: Стара Струмица во боја

Како некогаш Струмица изгледаше…

Повеќе →

Афоризми на струмичанецот Костадин Устапетров, дел 2

ДОЛГ АФОРИЗАМ

kostadin

 

- Најдолго живеат оние, кои најдолго се жалат на животот.

 

ЗДРАВСТВЕН АФОРИЗАМ
- Им благодариме што не фрлија во калта. Се излекувавме.

Повеќе →

Моја, твоја, наша Струмица – приказна за името на градот

Во утрото на 21 век, со првата сончева светлина се буди и Струмица. Градот оживува и раскажува за тоа како го добил своето име. Приказната нѐ навраќа назад, во далечниот 2 век пред новата ера, Повеќе →

Моја, твоја, наша Струмица – за Рамазан Бајрам

Во Струмица соживот градиме неколку националности и вери. Нѐ има Македонци, Турци, Срби, Роми… Христијани и Муслимани. Во овој град домуваме заедно, почитувајќи се еден со друг и своите обичаи. На христијански празник, соседот Муслиман оди кај едниот на слава, а на муслимански празник, другиот му возвраќа. Така си живееме ние во Струмица и еве денес го празнуваме еден од најголемите празници Рамазан Бајрам. Повеќе →

Стара архитектура во Струмица – Куќата на Арсови (Старата турска пошта)

 

Постoи краток писмен запис од 1895 година во кој еден српски патописец ја опишува Старата турска пошта како комуникациски објект за поврзување на Струмица со другите градови во Македонија. Овој значаен споменик е изград во 19. век под влијаније на западноевропската архитектура, во кубистички стил, во стариот дел на градот во близина на Орта Џамија, и во почетокот служела за потребите на тогашната турска администрација. Повеќе →

Соборна црква “Свети Кирил и Методиј” – сите убавини и обележја на Струмица

Соборната црква “Свети Кирил и Методиј” се наоѓа во стариот дел на градот Струмица и преставува едно од обележјата на православјето на овие простори. Црквата е двоолтарна, а својот денешен изглед го добила во 1905 година.

Повеќе →

Село Смолари – живописен дар од Бога

Село Смолари се наоѓа во северното шумовито подножје на Беласица, наречено Подгор, оддалечено околу 25 километри од Струмица. Селото е познато по своите природни реткости, особено по фасцинантниот смоларски водопад на реката Ломница, како и по богатството со природни извори на кристално бистра планинска вода. Повеќе →