Category: Струмичка кујна

Згответе со љубов! Вкусна струмичка млечна кифла

. Покрај тоа што ќе ви го привлечат погледот, откако еднаш ќе пробате млечни кифлички, постојано ќе си наоѓате повод по кој ќе ги правите. Еве ја рецептата: Повеќе →

Толумби на струмички начин. Ем лесно, ем струмичко!

Сакате да зготвите нешто благо а не знаете што? Што велите за превкусни толумби на струмички начин? Сладок домашен десерт кој ќе ве освои со својот вкус и ќе ве натера да заборавите колку парчиња сте изеле. Еве ја рецептата: Повеќе →

Приказна за струмичките лангиди

Во нашата струмичка кујна таканаречените мекици имаат посебна намена, посебна подготовка, посебен вкус и изглед.Не ми е позната најстарата приказна за лангидите, но секако ја знаеме онаа од минатиот век која сигурно води потекло од памтивек… Повеќе →

Запознајте ја старата струмичка кујна – Сарма од лозов лист

2013-05-29_15-57-10

Животот се состои од приказни или поточно моменти кои прават приказни… И јадењата имаат свои приказни, некои ги знаеме, некои не, приказни за имињата, за начинот на приготвување, но и многу повеќе од тоа. Кујната ги има најубавите приказни на еден народ, на едно семејство… Повеќе →

Запознајте ја старата струмичка кујна – КАДАИФ

За Прочка, струмичката трпеза не може и денес да се замисли без Каидиф или Повеќе →

Струмичка кујна – Татлии

Еден од најубавите струмички десерти, покрај баклавата, сигурно е Татлиита.  Повеќе →

Запознајте ја старата струмичка кујна – ДРОБ САРМА

Еве еден од специјалитетите за Прочка, најчест на струмичката трпеза, покрај јагнешките тави… Повеќе →

Домашна бабина гурабија – десертот кој го собира целото семејство на маса

Десерт кој нашите баби го правеле уште во дамнешни времиња, а ние и по толку многу години се’ уште не можеме да му одолееме. Еве ја рецептата: Повеќе →

Запознајте ја старата струмичка кујна – САРЛИИ

Оваа типично струмичка баклава се правела само за Бадник, како посна, полиена со зејтин, не со растопено масло. Имала посебно место и значење на бадниковата трпеза.  Повеќе →

Запознајте ја старата струмичка кујна: Една поинаква приказна за Чалбурот

Манџите од овој тип денес можеби изгледаат чудно, но испадна дека нашите добро знаеле што прават. Повеќе →