ФОТО: Погодете зошто служи оваа направа

Во декември 1975 година, инженерот Стив Сасон направи нешто што засекогаш ги промени нашите животи!

n1

Станува збор за првиот модел на дигитална камера, која тежина околу 4 килограми, и е со големина на просечен тостер. Максималната резолуција на сликата била 100 × 100 или 0,01 мегапиксели. Сликите биле зачувувани на трака, а снимањето на истите траело дури 23 секунди. Исто толку, било потребно фотографијата да биде вчитана на компјутерот дизајниран само за таа намена. Ако ништо друго, денешните дигитални фотоапарати барем се полесни за носење.

n2 n3 n4 n5

Comments are closed.

43040899_919171741622888_1449774753454751744_o