Спречете го ракот навреме! Прочитајте кои се 7те симптоми за појава на рак:

Дали знаете дека 6.7 милиони луѓе умираат од рак секоја година? 5-10% од карциномите се наследни? Дали знаете дека солариумот може да биде причинител на рак? Дека црната популација полесно заболува од рак? Спречете го ракот навреме! Прочитајте кои се 7те симптоми за појава на рак:

cancer (1)

  • Промена на столицата
  • Рана која не зараснува повеќе од еден месец
  • Оток на дојка
  • Лошо варење и тешко голтање
  • Досадна кашлица која што не се лекува со лекови
  • Зарипнат глас
  • Видливи промени на бемки или брадавици

th

Доколку забележите некој од овие симптоми, веднаш обратете се кај вашиот доктор. Нема волшебен лек за ракот. Мора да се лечи. Редовните лекарски контроли се најефикасни за рано откривање и дијагностицирање на болеста со што се зголемува можноста за целосно лекување. Досегашните истражувања покажуваат дека со водење на здрав живот и правилни животни навики, можат да се спречат третина од најчестите видови карциноми.

Главни причинители за појава на рак се: стресот, алкохолот, цигарите, генетската наследност, исхрана, прекумерно изложување на сонце и солариум, прекумерна телесна тежина, јонизирачко зрачење, изложеност на канцерогени агенси.

Ракот не се лечи, тој може само да се спречи!

que-es-cancer

Comments are closed.

43040899_919171741622888_1449774753454751744_o