Ве мачи главоболка? Еве како да се ослободите од неа

Главоболката ги напаѓа речиси сите луѓе. Повеќето главоболки се функционални, и се причинети од привремени вознемирувања и не се поврзани со органски состојби на мозокот. Тие се најчесто природни предупредувања дека нешто не чини во телото.

th (3)

Најчестите причинители на главоболка се алергијата, емотивниот стрес, напнатоста во очите, високиот крвен притисок, мамурлакот, инфекција, нискиот шеќер во крвта, недостатокот од правилна исхрана, тензија како и присуството на отрови и токсини во телото.

Најдобриот начин да се спречи главоболката е низ соодветна исхрана, физичка активност и позитивно размислување. Како прв чекор, почнете со конссумирање на цитрусно овошје промешано со вода на секои два часа, од 8 до 20 часот секој ден.

f8348df09566e518ddcea3a6532a9ab6

Применувајте исхрана со која што помалку ќе го напрега својот метаболизам. Појадокот треба да се состои од овошје, свежо или осушено. Ручекот треба да се состои од протеинска храна. Скробната храна како што е белиот леб, цералиите, оризот или компирот треба да се конзумира за време на вечера заедно со свежа салата. Зачините, вкиселената матеница, како и масните прехрамбени производи треба да се одбегнуваат. Пиењето на чаша вода (топла вода во зима и ладна во лето), промешана со една кафена лажичка мед рано наутро исто така е добар лек. Пијте вода во изобилство во текот на целиот ден.

Прочистете ја утробата со клистир со топла вода, на температура од 37°C, примена на ладни облоги на грлото, чести апликации од крпи по врела купка со вода на задниот дел од вратот, како и ладна облога од 4.4°C to 15.6°C на главата и лицето, или пак примена на наизменична грбна облога. Потребно е и да се применува врело триење во областа на стомакот пред спиење за олеснување на главоболки предизвикани од нарушувања во желудникот или црниот дроб.

Примена на врели купки на стапалата исто така е полезно за природен третман против хронична главоболка. Пациентот треба да ги држи своите нозе во када или корито со врела вода со температура од 40°C to 45°C петнаесет минути пред спиење. Овој третман треба да продолжи во период од две до три недели.

th (5)

Извор: www.ajurveda.com.mk

Comments are closed.