Без ова во телото – имунитетот веднаш опаѓа и се разболувате

Американска студија објавена во списанието „Cell reports” докажала дека цинкот игра клучна улога во имунолошкиот систем. Цинкот е многу важен минерал, кој што учествува во многу процеси во организмот. Консумирањето на цинкот му помага на организмот да функционира правилно и лесно да се бори против болести. Цинкот е потребен за создавањето на многу хормони, меѓу кои и хормоните кои што му кажуваат на имунолошкиот систем како да се бори кога ќе го нападнат бактерии.

orev

Цинкот е особено важен за оние хормони, кои што го регулираат растот на телото и машкиот хормон тестостерон. Недостигот на цинк кај мажите го намалува нивото на тестостерон и бројот на сперматозоидите.

th

Еве кои се богати извори на цинк :

  • Орев
  • Семе
  • Квасец
  • Овес
  • Остриги
  • Интегрални житарици
  • Свинско месо
  • Црн дроб
  • Жолчка од јајце

Внесете ги овие продукти во вашата исхрана уште денеска и спречете ги зимските болести пред да биде предоцна.

c4f2eae

Comments are closed.