Црното грозје го намалува крвниот притисок

Кората и семето на црното грозје кои се отстрануваат додека се прави виното, претставуаат ризница на лековити состојки, според истражувањето на Универзитетот во Мадрид.

Оние од овој „отпад“ направиле екстракт со име „GADF“, за кој велат дека е исклучително богат со антиоксиданси и целулоза и, за разлика од другите видови храна која го содржи само едното или другото.

8518603015033e9d35de1c694071655_v4 big

Неговата ефикасност е потврдена од страна на речиси 34 доброволни непушачи, чија секојдневна исхрана збогатена со овој екстракт од црно грозје.

Тестови направени за состојбата на крвниот притисок пред и по завршувањето на истражувањето, кај испитаниците се покажаа видливи промени. Крвниот притисок е намален за пет проценти, а холестеролот, особено лошиот, за дури 14 проценти.

Тоа доведува до заклучок дека овој екстракт од грозје, како дел од секојдневната исхрана речиси го преполовен ризикот од срцев удар.

Исто така, може да има посебно значење за луѓето кои страдаат од хипертензија или висок холестерол.

Comments are closed.

Capture