Погледнете како изгледа познатиот Титов бункер

Јосип Броз Тито наредил во 1953 година да се изгради тајно скривалиште за него и неговите најблиски соработници. Бункерот е направен во облик на латиниска буква  „U“, 40 километри од Сараево. Можел да издржи нуклеарната експлозија од 20 килотони што е значајно појака од бомбата фрлена врз Хирошима.

543417_konjic-tito-skloniste-09foto-reuters_origh

 543410_konjic-tito-skloniste-01foto-reuters_origh 543411_konjic-tito-skloniste-02foto-reuters_origh 543412_konjic-tito-skloniste-03foto-reuters_origh 543413_konjic-tito-skloniste-04foto-reuters_origh 543414_konjic-tito-skloniste-06foto-reuters_origh 543415_konjic-tito-skloniste-07foto-reuters_origh 543416_konjic-tito-skloniste-08foto-reuters_origh 543419_konjic-tito-skloniste-11foto-reuters_origh

Comments are closed.

POP