Три најчудни закони во светот

Во Тајланд, како и во многу други земји, валутата (Бахт) го носи името добиено на кралот. За разлика од други земји, во оваа земја не смеете да ги нагазнете парите, затоа што тоа ќе биде прекршок да се стави царот под ногата.

1

 

Почнувајки од 2011 година, во Финска сите произведени нешта кои содржат шекер подлежат на дополнителен данок од 75 центи по килограм или 7,5 центи по литар. Овој закон Финска го донела со цел да се справи со брзото дебелеење на населението и дијабетесот.

3

За време на немири, луѓето можат да прават илегални работи, за кои подоцна ќе бидат уапсени. Тоа тешко би се случило доколку луѓето носат маски. Затоа, Данска влада одлучила на интересен начин да го спречи тоа, го забранила секакој вид на носење маски.

4 (1)

 

Comments are closed.

POP