Со брокула против стрес

Брокулата содржи голем број на биолошки активни соединенија со антиоксидантни својства кои имаат позитивно влијание врз здравјето.

brokula-2-411c5b0b

Стресот влијае врз нарушување на имунитетот, со што нашето тело е подложно на разни вируси. Новите студии покажуваат дека штетните промени кои предзвикуваат стрес брокулата може да ги победи. Благотворното дејство на брокулата е резултат на сулфорафанот што таа го содржи кој го има и во зелката и карфиолот. Брокулата со својот хемиски состав (витамините А, Б6, Е, магнезиум, железо, фосфор) и богатството од влакна делува многу позитивно врз варењето на храната и помага при срцеви заболување, но спречува и појава на катаракта.

Comments are closed.

POP