Споменикот „Македонија’’ – сите убавини и обележја на Струмица

Споменикот „Македонија’’ е посветен на починатиот македонски претседател, Борис Трајковски (26.02.2004 г.).

Споменикот е висок 5,6 метри и се состои од мермерен постамент од 2 метри,  и 3,6 метри бронзен дел во облик на латинската буква “V”.

3

Бронзениот дел се состои од висока фигура на жена која во раката држи крст и ореол,  и преден дел каде е поставена бистата на Борис Трајковски.

Споменикот беше откриен на 11.12.2005 год. и е дело на рускиот уметник, Григориј Потоцки.

1 2 5

 

Comments are closed.

43040899_919171741622888_1449774753454751744_o