Православните христијани го одбележуваат Велики четврток

Православните верници денеска го прославуваат Велики четврток, два дена пред Велигден, Христовото Воскресение.

veligdenНа Велики четврток е востановена светата тајна причеста поради што се верува дека и на најголемите грешници кои ќе се причестат на овој ден ќе им бидат простени гревовите.

Според традицијата и православните канонски правила пред да изгрее сонцето, домаќинките веќе ги имаат вапцаат првите велигденски јајца.

Православните христијани веруваат дека првото вапцано јајце треба да се чува преку цела година за бериќет во куќата, а денот денот треба да се искористи за прочистување и комплетно да му се посвети на Бога.

Comments are closed.

43040899_919171741622888_1449774753454751744_o