Постојат 6 типови дебелина. Проверете во кој спаѓате вие.

Науката дефинира шест типови на дебелина, а ние ви нудиме решение за овој проблем:

4020f8452d505b4bc197d336db2e27b96a-w=750-h=500

Дебелина од храна. Најзастапен тип на дебелина во светот кој  настанува поради прекумерен внес на храна и шеќер. За да го решите овој проблем, мора да ја редуцирате вашата исхрана. Вежбајте најмалку 30 минути дневно.

Дебелина од „нервозен стомак“ која е предизвикана од анксиозност, стрес и депресија. Луѓето кои го имаат практикуваат чест внес на слатки или некоја друга храна која ги смирува. Контролирајте ја својата анксиозност со физичка активност која ќе ве ослободи од стресот.

Глутенска дебелина е главно е присутна кај жени во адолесценција, менопауза и со присутен хормонски дисбаланс. Одбегнувајте долго седење, пушење и алкохол, а потребно е да правите вежби со тегови.

Fat-Thin-Women

Атерогенична метаболичка дебелина се јавува кај луѓето со стомак често подуен како балон, кои ги акумулираат сите масти во овој дел од телото. Погодени се лицата кои консумираат алкохол, тестенини или имаат проблем со дишењето.

Дебелина поради слаба венска циркулација е најчесто генетски наследна дебелина а настанува и во текот на бременоста и кај лица на кои често им отекуваат нозете. Суштината на решението е физичката активност и вежбите како што се трчање или качување по скали.

Дебелина од неактивност ги  погодува сите делови на телото кои во минатото биле доста активни. Клуч за елиминирање на овој вид масти е да не се дозволат предолги периоди без јадење, бидејќи на тој начин се успорува метаболизмот.

th

Извор: www.nmd.mk

 

Comments are closed.

Capture