Денеска е Св. маченички Вера, Надеж и Љубов и мајка им Софија

Денеска е Св. маченички Вера, Надеж и Љубов и мајка им Софија. Светици што се многу почитувани кај нашиот народ. Именден празнуваат: Софија, Софка, Софко, Вера, Верица, Нада, Надежда, Натка, Љубе, Љупчо, Љубен, Љубомир, Љубосав, Људмил, Љуба.

download (3)(576)Светата црква и Софија ја прогласила за маченичка бидејќи таа е заслужна за воспитувањето на своите ќерки, но и затоа што страдала заедно со нив додека ги мачел злогласниот император Адријан.

Comments are closed.

POP