Не можете без Viber? По ова веднаш ќе го избришете

Речиси не постои телефон кој нема инсталирано Вибер, апликацијата која што овозможува на корисниците да воспоставуваат бесплатни повици и испраќаат бесплатни пораки. Viber не бара корисничка сметка и овозможува директен повик кон сите мобилни и фискни мрежи, каде што софтверот е инсталиран на двата уреди.

viber logo

Viber е апликација изработена од компанијата Viber Media која има седиште во Кипар. Оваа мобилна апликација е основана од израелско-американскиот бизнисмен Талмон Марко кој има работено за израелските воени сили. Талмон има креирано и развиено бесплатни апликации кои потенцијано би можеле да ги следат резговорите на клиентите како и нивните активности, како што е iMesha за кој се вели дека има тајно инсталирано шпионски софтвер на уредите на корисниците.

Во 2010 година го развива Viber со пријател кој работел исто така работел во израелските воени сили. Поради овие факти многумина веруваат дека нивните пораки се следени, а нивните повици се шпионирани, а Марко и самиот бил обвинет дека развил шпионска мрежа.

Сте се запрашале ли зошто апликацијата чува копија од адресарот на секој корисник на сопствен сервер? Така да кога некој од вашите пријатели ќе ја превземе апликацијата, ќе добие и број на останатите кои ја немаат или не сакаат да ја превземат.

Уште еднаш размислете за тоа.

viber-out

 

Comments are closed.

POP