ДРВОКРАДЦИ ЈА СОГОЛИЈА ТРИМ ПАТЕКАТА НАД СТРУМИЦА

Трим патеката за рекреација и спортување што се наоѓа во шумовитиот предел над Струмица е речиси соголена и уништена. Дрвокрадци со секири и пили секојдневно сечаат дрвја за огрев и со рачни колички  ги симнуваат  во своите домови. Дивата сеча најчесто се случува доцна навечер или рано наутро, а најмногу е изразена во зимските месеци секоја година. – пишува Сдк.мк. Струмичани кои секој ден пешачат велат дека контуинирано снемува по некое дрво вдолж патеката, што беше адаптирана за рекреација пред десетина години со средства на Општина Струмица и УНДП.

drvokradcite-gi-ostavija-samo-mladite-drvca-po-trim-patekata

ФОТО: СДК.МК

Трим патеката за рекреација и спортување што се наоѓа во шумовитиот предел над Струмица е речиси соголена и уништена. Дрвокрадци со секири и пили секојдневно сечаат дрвја за огрев и со рачни колички ги симнуваат во своите домови. Дивата сеча најчесто се случува доцна навечер или рано наутро, а најмногу е изразена во зимските месеци секоја година. Струмичани кои секој ден пешачат велат дека контуинирано снемува по некое дрво вдолж патеката, што беше адаптирана за рекреација пред десетина години со средства на Општина Струмица и УНДП.

Повеќе на: СДК.МК

Comments are closed.

POP